Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
«Здравствуй, мой Магадан» у Рівному не звучатиме

Волинь-нова

«Здравствуй, мой Магадан» у Рівному не звучатиме

У маршрутках та громадських закладах краю більше не повинна звучати російська кримінальна музика, тобто переважно шансон, а облдержадміністрація має припинити реєструвати статути релігійних громад, у першу чергу Української православної церкви, що належить до Московського патріархату. Такі рішення депутати ухвалили на минулій сесії Рівненської обласної ради

Левко ЗАБРІДНИЙ


Обидві ідеї належать депутату–свободівцю Олександрові Савчуку. Заборона звучання російського шансону та «іншої кримінальної музики, що створена на території країни–агресора», як розповідає депутат, пояснюється турботою про наступні покоління. Мовляв, без музики з таким підтекстом легше виховувати громадянина–патріота.



« Попри таке рішення обласної ради, юридичного примусу заборона не має.»



Попри таке рішення обласної ради, юридичного примусу заборона не має. Ті, хто й далі вмикатиме російський шансон у маршрутках та ресторанах чи кафе, покарання не нестимуть. Депутати розраховують більше на моральний тиск суспільства на любителів кримінальної музики.
Щодо статутів релігійних громад, то голосували депутати за звернення до Міністерства культури України та Рівненської ОДА. Причому двічі. З першого разу питання не набрало достатньої кількості голосів.
Обласна рада просить міністерство та обл­держ­адміністрацію заборонити реєстрацію статутів та змін до статутів релігійних громад УПЦ та інших конфесій, «положення яких суперечать законодавству України». У зверненні йдеться, що, реєструючи статути, релігійні громади прописують, що храми стають їхньою власністю і вони можуть ними розпоряджатися самостійно.
Як зазначав депутат Валентин Крока, один з ініціаторів звернення, такі статути означають, що храмами (а йдеться переважно про церкви у селах), відповідно до статутів, на власний розсуд розпоряджаються священики.
Особливий акцент ставили на УПЦ, оскільки в області вже три роки у різних населених пунктах тривають суперечки за церкви між прихильниками УПЦ (МП) та тими, хто хоче перейти до УПЦ Київського патріархату. Останніх у конфліктних селах завжди більше, проте забрати храм в УПЦ їм не завжди вдається.
Обласна рада попросила керівництво Рівненської ОДА не реєструвати статути, а міністерство культури — врегулювати це питання на законодавчому рівні. Проте, як і у випадку з шансоном, рішення — тільки прохання і обов’язковому виконанню не підлягає.
Зазначимо, що лише за останні півроку на Рівненщині релігійні громади подали на реєстрацію 296 статутів: УПЦ — 168, УПЦ КП — 75, християни віри євангельської — 30, євангельські християни–баптисти — 19. Окрім того, були дві заявки від харизматів та по одній — від мормонів і євангельських християн.


 

Telegram Channel