Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
У Шацькому районі руйнується садиба ХІХ століття (фото)

Волинь-нова

У Шацькому районі руйнується садиба ХІХ століття (фото)

Влада згадує пам’ятки тільки під час звітів

Сергій ДЕМЕДЮК


У селі Піща Шацького району зберігся архітектурний комплекс кінця ХІХ ст. Мова йде про маєток Гутовських, який складається з чотирьох будівель: житлового будинку, млина, конюшні та каплиці. Усі споруди цегляні та збудовані в одному стилі. Виразний ступінчастий силует бокових фасадів, як і своєрідна пластика декору, що їх вкриває, є стилізованим відображенням мотивів готичних будівель, характерних для романтичного напрямку архітектури модерну.



Нині ці будівлі стоять пусткою і руйнуються. Решта колишньої колгоспної забудови вже розпайована. А садиба Гутовських отримала статус пам’ятки архітектури і була забута.



У радянський час ці споруди стали колгоспними. У 1960-х роках були зроблені невеличкі добудови. У цей час будівлі ще використовувались, що сприяло їх збереженню і підтримці в належному стані. У 1986 році Науково-дослідний інститут теорії, історії і перспективних проблем радянської архітектури в м. Києві описав і класифікував вищевказані пам’ятки.


 


Нині ці будівлі стоять пусткою і руйнуються. Решта колишньої колгоспної забудови вже розпайована. А садиба Гутовських отримала статус пам’ятки архітектури і була забута. Згадують її тільки в чергових звітах чиновників. І хоч в районі існує посада охоронця пам6яток історії, вберегти від самовільної добудови не вдалося навіть шацьку церкву – пам’ятку архітектури ХІХ століття, яка знаходиться поруч з відділом культури. То що вже говорити про Піщу, до якої цілих 15 кілометрів?


Руйнація пам’яток архітектури на сьогодні всеукраїнська проблема. Державних коштів ніколи не буде вистачати, тому, на мою думку, вихід з даної проблеми єдиний — передати їх у приватну власність. Але за умови підписання договору, в якому новий набувач зобов’яжеться максимально зберегти пам’ятку.


Садиба Гутовських знаходяться поруч з озером, тому для заохочення потенційних набувачів можна виділити і ділянку для обслуговування будівель. Цю практику давно успішно використовують в багатьох розвинутих країнах світу, про це говорять наші чиновники та й законодавство передбачає механізми передачі. Більше того в Україні вже існує практика передачі пам’яток в приватну власність. Звичайно, на цьому шляху були й помилки, але загалом проблема руйнації все ж вирішувалася.


У Шацькому районі постійно говорять про приваблення туристів, а єдиний вцілілий історично-архітектурний комплекс руйнується. То чи не краще передати його в приватні руки і мати чудовий туристичний об’єкт?



Правда, одразу помітно, що це справжня історична перлина Шаччини?


 



Крокви будинку обгоріли, дах дірявий.


 



Вигляд будинку Гутовських зсередини.


 



Панські скакуни ніколи не впізнали б свою затишну конюшню.


 



Коли ж українці повернуться обличчям до своїх надбань?


 


 



Приватний власник - завжди ефективний господар. Це добре підтверджує доглянутий вигляд розпайованих будівель.


Фото Сергія ДЕМЕДЮКА.

Telegram Channel