Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
З Горохова на Схід волонтерські машини їдуть заповнені доверху

Волинь-нова

З Горохова на Схід волонтерські машини їдуть заповнені доверху

Із війни, що болить Україну раною на її Сході, побачившись із бійцями, цими днями повернулися горохівські волонтери Віталій Гладун і Ярослав Садольський

Леся ВЛАШИНЕЦЬ


Вкотре їдуть туди, відколи почалася АТО,  ці чоловіки не рахують. Знають, що спішитимуть до знайомих і незнайомих солдатів, доки не закінчиться війна. До поїздок готуються ретельно і зазвичай виконують усі замовлення військовослужбовців.



У далеку дорогу до стражденної на Донеччині Авдіївки, як і завжди, вирушали з подвір’я Свято-Вознесенського храму міста Горохова. 



У далеку дорогу до стражденної на Донеччині Авдіївки, як і завжди, вирушали з подвір’я Свято-Вознесенського храму міста Горохова. Свою благородну місію, яку вважають  обов’язком, волонтери розпочали молитвою в унісон «Отченашу» декана Горохівського деканату, настоятеля церкви о. Андрія Сидора, який освятив вантажівку. Доки випроводжали доброчинців, горохівчани не переставали доносити, довозити гроші, продукти та речі, які неодмінно знадобляться військовим у польових умовах. Тим часом хтось із містян розповів мені, що жінка, яка принесла чималу ношу з домашніми смаколиками, крупами і просила Віталія Гладуна передати їх наймолодшому або найстаршому воїнові, такі передачі надсилає постійно. Вона відмовилася читати своє прізвище у цій публікації. Від проводжаючих лише дізнаюся, що скромну патріотку звуть Наталією, а наперед додам: «Пані Наталіє, гостинці від Вашого золотого серця Берегині Віталій Гладун і Ярослав Садольський доставили аж на позицію, на якій героїчно загинув,  прикривши собою чотирьох товаришів,  23-річний капітан Андрій Кизило  із позивним «Орел»».
Уже перед від’їздом о. Андрій Сидор передав волонтерами 100 молитовників  «Духовний бронежилет воїна». Кошти в сумі 2000 гривень пожертвував керівник ТзОВ «Волинь Нова» Валентин Вавринович,  свої особисті внески зробили державні нотаріуси Таїсія Островська і Галина  Голодевич.  Чималу суму передали члени Горохівської районної спілки учасників АТО «Щит».
У Віталія Гладуна дізналася, що цього разу із захисниками поділилися всім, чим багаті, жителі Бранівської сільської ради, смачні ковбасні вироби їм передали керівники ПП «Макс Ком» Оксана Щерблюк і ПП «Злагода» ТМ «Святко» Микола Линчук, сир – волонтер Або Саджайя.



Воїнам дуже потрібні наволочки, подушки, а ще – матраци, бо старі наскрізь просякли кров’ю. 



Добре знають на передовій імена керівників-благодійників ПОСП «Україна» Григорія Шеремети і ПОСП імені Шевченка Андрія Турака: від Григорія Романовича волонтери доставили на лінію вогню гречані крупи, його пальним заправили вантажівку; від Андрія Антоновича безцінною посилкою були мости і ресори для автомобіля ЗІЛ, а також шини від горохівчанина Володимира Кондратюка і лучанина Дмитра Сандалова.
Вже в Луцьку загрузили 6 ящиків ізоляційної стрічки і продукти харчування від заводу «Кромберг енд Шуберт», більше 100 інвалідних візків – від громадських організацій «Самооборона Майдану Волині» і «Меценати для солдата».  Словом, звідти автомобіль виїжджав завантажений ущент.
У Дніпропетровському госпіталі залишили інвалідні візки, у Покровському - віддали гостинці з дому для  Тетяни Боженко з Мирного. Потому адресні передачі, увесь вантаж дві доби розвозили по позиціях 72-ої окремої механізованої Красноградсько-Київської і 80-ої аеромобільної бригад, в яких залишалися на нічліг. Всі ночі на Донбасі однакові. Вони починаються рівно о 23.00 годині нестихаючими обстрілами  і закінчуються ними так само рівно 0 6.00 годині ранку.
Із передової Віталій Гладун і Ярослав Садольський привезли багатьом із названих вище меценатів Подяки командування та особового складу. Волонтери кажуть, що пройде зовсім небагато часу і вони знову поїдуть до солдатів, які чекають їх, наче рідних людей. Везтимуть те, що замовляють бійці, і ваші, люди, передачі. Воїнам дуже потрібні  наволочки, подушки, а ще – матраци, бо старі наскрізь просякли кров’ю. Усе, чим можете поділитися, принесіть у магазин «Міраж» (навпроти нової автостанції).

На знімку: отець Андрій Сидор передає молитовники Віталію Гладуну
Фото автора

Telegram Channel