Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
На Волині відкрили пам’ятник радянським прикордонникам ІІ світової війни

Волинь-нова

На Волині відкрили пам’ятник радянським прикордонникам ІІ світової війни

Пам’ять невідомих солдатів, котрі в перші дні Другої світової війни прийняли на себе фашистський удар, увічнили в монументі поблизу прикордоння

Алла ЛІСОВА


Таку благородну місію взяли на себе жителі прибузького села Петрове Іваничівського району на чолі із завідувачкою клубу Наталією Анікієнко. Саме пані Наталія подбала про те, щоб перший фінансовий вклад зробили талановиті земляки — учасники художньої самодіяльності. Чималу суму грошей вони наколядували ще під час Різдвяних свят. Це був вагомий внесок у справу спорудження пам’ятника невідомому солдату.
Ідея поставити новий монумент на честь загиблих прикордонників, які похоронені на цуцнівському цвинтарі (тепер село Петрове) виникла три роки тому. Сільські активісти спочатку на місці захоронення односельчан встановили своїм коштом двоє воріт. Отоді й заговорили про те, що стела з зіркою на могилі, де, за словами старожилів, лежать три невідомі воїни, серед яких — молода жінка, за десятиліття потріскала і похилилася. Не прийдуть сюди ні рідні, ні близькі загиблих… Багаторічні пошуки юних краєзнавців не увінчалися успіхом — поховання є, а імена тих, хто там спочиває, невідомі. Навідуються небайдужі петрівці, аби підфарбувати щось чи посадити квітку.



 Багаторічні пошуки юних краєзнавців не увінчалися успіхом — поховання є, а імена тих, хто там спочиває, невідомі.




І ось нещодавно у Петровському відкрили пам’ятник Невідомому солдату. Голова Поромівської ОТГ Євген Недищук сказав, що наш обов’язок — шанувати пам’ять як невідомих воїнів, так і тих односельчан, які покояться по всій Європі, але їхні імена викарбувані на граніті на рідній землі. Це — маленька вдячність усім загиблим, перед котрими в скорботі схиляємо голови і через більш як сімдесят років. За те, що світить сонце, що квітне земля, народжуються діти…
Варто згадати всіх жертводавців, завдяки яким не обірвалася ниточка, що єднає покоління. Настоятелі місцевих церков — Свято-Покровської села Поромів отець Віталій Коханюк та Свято-Духівської села Млинище отець Микола Войтович відслужили заупокійну літію по загиблих односельчанах і невідомих прикордонниках, звершили обряд освячення пам’ятника.


Telegram Channel