Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Роман Шухевич і сьогодні на передовій у війні з «рускім міром»

Волинь-нова

Роман Шухевич і сьогодні на передовій у війні з «рускім міром»

Не встиг я надивуватись, коли побачив у Києві тролейбус, на якому яскравими літерами був висвітлений його маршрут — проспект Степана Бандери, як з’ясувалося, що столиці доведеться звикнути також до того, що буде там і проспект імені Головного командира УПА Романа Шухевича. Відповідне рішення нещодавно прийняла Київська міська рада (69 голосів «за» при 61 необхідному)

Василь УЛІЦЬКИЙ,
заступник головного редактора газети «Волинь-нова»



Це рішення передбачувано викликало неабиякий резонанс. Бурхливій реакції сприяло те, що проспектом Романа Шухевича стане колишній проспект радянського генерала Миколи Ватутіна (якщо рішення затвердить Київська держадміністрація). Одразу ж залунали звинувачення у совковості, радянськості підходів, коли «одних ідолів міняють на інших». «Важливо не тільки старих прибрати — важливо своїх наставити», — так пояснює рішення ради один з авторів.
Про те, що рішення не на часі, кажуть і люди, які щиро вважають Романа Шухевича — бойового генерала, який 7 років командував повстанською армією, — одним із найвидатніших українців, що незаслужено перебуває в тіні Степана Бандери. «Немає більшої зневаги до його пам’яті, ніж назвати вулицю, на якій його вважають нацистом і фашистом. Немає ніякої радості в тому, що люди плюються і обурюються цією назвою, бо ця назва не зробила їх більшими українцями, патріотами», — каже політичний експерт Віктор Андрусів. Спочатку, вважає він, треба людям пояснити, ким Шухевич був насправді.
Для значної частини українців, які досі вірять радянській та російській пропаганді чи з інших причин не сприймають України, справді є нестерпною думка, що їм доведеться йти у магазин, який, умовно кажучи, стоїть на розі вулиць Шухевича та Бандери. Але таких уже нічим не переконаєш. Хоч і для більш поміркованих таке рішення здається надто радикальним, мовляв, воно не сприятиме консолідації суспільства.
Та коли ж, як не зараз, у час війни за незалежність, українські герої мають бути повноцінно пошановані? Війни, до речі, проти того ж ворога, з яким боровся і Шухевич! Що заважає меру Києва Віталію Кличку не тільки назвати вулицю іменем командира УПА, а й одразу організувати роз’яснювальну кампанію? Зрештою, можна згадати, як для багатьох із нас ще не так давно надто радикальним здавався демонтаж пам’ятника Леніну в тому таки Києві. Але російська агресія просто не залишила місця для вагань. Або ти на боці України і тих, хто боровся та бореться за неї, або ні. Позиції «ні вашим, ні нашим» бути не може.
Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович так пояснює, чому й досі ім’я Шухевича викликає неоднозначну реакцію: «Ті діячі, які очолювали визвольний рух свого народу, вдавалися до радикальних методів боротьби, помилялися, укладали різного роду тактичні союзи, які змінювалися, але не суперечили стратегічній меті — свободі свого народу. Різниця лиш у тому, що Пілсудський, Бегін, Маннергейм та Вашингтон вважаються переможцями, яких, як відомо, не судять. А перемога Шухевича (незалежність України) сталася після його смерті».
Так, гідно похованим має бути кожен солдат будь-якої армії. Зокрема, маємо віддати шану кожному українцеві, який боровся в лавах Радянської армії проти німецького нацизму. Але завжди мусимо пам’ятати, що саме Роман Шухевич і такі, як він, зробили свій свідомий вибір на користь ідеї незалежності України і поклали за це свої життя.
Не можна жодним кроком чи «компромісом» применшувати значення боротьби за Україну колишніх героїв. Бо так ми знівелюємо і подвиг сучасних, які для прихильників російсько-радянського світу — такі ж самі «бандерівці» та «хунта»…

Telegram Channel