Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

На Тернопільщині планують засадити лісом півтори тисячі гектарів деградованих земель

Під час виробничої наради у Тернопільському обласному управлінні лісового та мисливського господарства обговорили питання підбору земельних ділянок під лісорозведення в наступні роки

Із запропонованих 4,5 тисячі деградованих земель наразі максимум на 1,5 тисячах гектарів у майбутньому можуть рости нові ліси. Проте це неостаточна цифра, так як огляд ділянок не завершено, інформує прес-служба лісового відомства.



Наразі виготовлення правовстановлюючих документів на землю лягає на плечі лісових господарств, проте є сподівання на кошти з обласного бюджету.



Наразі найактивніше працюють у Чортківському лісгоспі, яким вже спрямовано низку клопотань в органи місцевого самоврядування щодо передачі обстежених ділянок. Директор ДП «Чортківський лісгосп» Василь Фреяк повідомив, що представники лісгоспу побували в усіх чотирьох адміністративних районах, зустрічалися з районними відділами Держгеокадастру. Відтак опрацювали інформацію по трьох районах (Борщівський, Заліщицький, Чортківський) щодо обстеження самозаліснених земель. Тож із наданих Держгеокадастром 165 гектарів 140 гектарів можна приєднати до держлісфонду. Дані території самозаліснені на 30 подекуди на 50 відсотків.


Триває робота ще по Чортківському, Борщівському, Заліщицькому й Гусятинському лісгоспах.


Також, директор ДП «Бережанський лісгосп» Олександр Левчук поінформував, що з 440 гектарів вибрано 91,5 га, ще 40 гектарів – в процесі розробки. А також озвучив проблему по Нараївській сільській раді, зокрема, незважаючи на те, що самозаліснену ділянку (100 га), яка могла б бути передана лісгоспу і безпосередньо примикає до лісового фонду, не погоджуються передати в сільській раді. Вирішено питання передачі ділянки по Потуторській сільські раді (20 га).


Як зауважив начальник Тернопільського облуправління Олег Яремко, наразі виготовлення правовстановлюючих документів на землю лягає на плечі лісових господарств, проте є сподівання на кошти з обласного бюджету, передбачені Програмою розвитку лісового господарства, які мають виділити підприємствам до кінця року. Окрім того, є можливість спрямувати кошти спецфондів районних і сільських бюджетів, які роками не використовуються за цільовим призначенням, на зазначені заходи.

Telegram Channel