Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Тарас ЯКОВЛЕВ: «Зняття грошей зі школи №27 ставить під загрозу її майбутнє»*

Волинь-нова

Тарас ЯКОВЛЕВ: «Зняття грошей зі школи №27 ставить під загрозу її майбутнє»*

Минуло майже чотири місяці відтоді, як у Луцьку змінилася влада. Колишня опозиція прийшла до керма та отримала нагоду продемонструвати містянам свої управлінські вміння. Проте суттєвих змін ми поки не побачили, а в міській раді, схоже, більше часу приділяють політичним чварам. Зокрема, політичним називають проект рішення про те, щоб зняти 10,5 мільйона гривень з будівництва школи №27 на облаштування інфраструктури навколо навчального закладу: доріг, каналізації тощо. Для багатьох лучан незрозуміло для чого це робити, враховуючи, що ступінь готовності об’єкта — 80—85 %. Саме про це наша розмова з колишнім першим заступником міського голови Луцька Тарасом Яковлевим

Анатолій КОТЛЮК


«Коли перевиконання міського бюджету за два квартали — 100 мільйонів, думаю, не проблема знайти 15 для учнів»
— У Луцькій міській раді підготували проект рішення про зняття 10,5 мільйона гривень з будівництва школи № 27. Чи необхідно це робити?
— Об’єкт почали будувати в 2012 році, ще до реформи децентралізації. Тоді в місцевому самоврядуванні була зовсім інша ситуація. Бюджет розвитку Луцька становив до 50 мільйонів гривень. Це були всі кошті, які міськрада могла спрямувати на інфраструктуру: дороги, двори та інше. На той час кошторис будівництва школи №27 був 90 мільйонів гривень. Тому міська і обласна влади шукали гроші на цей об’єкт з інших бюджетів: обласного, державного.



Гроші на зведення школи затверджували депутати міської ради, зокрема й члени фракції «УКРОП». Чому тепер вони змінюють думку — не розумію.



Сьогодні ситуація змінилася. Бюджет розвитку значно збільшився. Це видно навіть з того, як побільшало робіт у місті. Тому логіка зняття коштів зі школи на інфраструктуру мені незрозуміла. Тим більше, перевиконання бюджету в першому кварталі 2017 року становило 49 мільйонів, у другому буде теж десь на цьому рівні. Тому гроші на інфраструктуру навколо школи могли б взяти з бюджету міста.
І коли сьогодні будівельники вже на 85% завершили роботи на об’єкті, кладуть плитку і паркет, фарбують, то чому її не добудувати?
Якщо говорити мовою цифр, то на школу треба 50 мільйонів гривень. Це інформація станом на 1 січня. З них 20 мільйонів дає бюджет міста, 5 мільйонів пролобіював з державного народний депутат Ігор Лапін. Минулого року він «приніс» для міста 15 мільйонів на школу, думаю, що й цьогоріч зуміє добитися, щоб перерахували не меншу суму. Тобто 35 мільйонів ми вже маємо. Залишається 15.
Коли перевиконання міського бюджету за два квартали — 100 мільйонів, думаю, не проблема знайти 15 мільйонів на школу, не кажучи про гроші на облаштування навколишньої території.
— Чому цю інфраструктуру не звели раніше?
— Її не включали в проект, бо 55-й мікрорайон був суцільним будівельним майданчиком. Крім школи, тут зводили житлові багатоповерхівки. Це і комплекси «Луцьксантехмонтажу», «Луцького домобудівельного комбінату», і скандальний будинок на Липинського, 4, з якого втекли інвестори і власники квартир самі добудовували його. Тобто останніми роками дорогами району їздила важкогабаритна техніка, бетонозмішувачі тощо і не було змісту роботи дорогу, бо її б дуже швидко знову розбили.
Сьогодні вже можна будувати навколишню інфраструктуру. І я маю сумніви, що вартість цих робіт становитиме анонсовані Григорієм Пустовітом 10 мільйонів. Думаю, це буде менша сума. Все таки є вже інфраструктура в школі. Та й, наприклад, доріжку перед навчальним закладом можна робити пішохідною, вже тільки це зменшить вартість робіт.
Облаштувати інфраструктуру можна паралельно з завершенням об’єкта.
Думаю, що до 1 вересня здати школу не встигнуть. Але до жовтня — листопада треба це зробити, тому що в 26-й школі цьогоріч дев’ять перших класів. І дітей у нас не меншає. Варто згадати, що в 55-му мікрорайоні за останній час здали приблизно 600 нових квартир і їх купують переважно молоді сім’ї з дітьми, яким теж треба десь навчатися.
— На вашу думку, чи є підводні камені в цього рішення?
— Поширюють різні чутки, але в інформацію про відкати не вірю.
Можливо, це дійсно одна зі спроб помститися директору підприємства «Житлобуд-2» Леоніду Стефановичу за відмову від співробітництва. Його працівники будують школу і він — депутат обласної ради від «Солідарності», тому не виключено, що є такий момент.
У цій ситуації мене дивує й те, що гроші на зведення школи затверджували депутати міської ради, зокрема й члени фракції «УКРОП». Чому тепер вони змінюють думку — не розумію. Тим більше, що кошти передбачені та й нові знайти не так важко, як раніше.
Мене обурює, що нова влада, яка фактично є тимчасовою і має лише готувати місто до виборів, вирішила змінити вектор та стратегію, яку в 2015 році презентував Микола Романюк. Тоді він переконливо переміг на виборах міського голови. Отримав підтримку більшості лучан, а тепер, виходить, нова влада знехтувала цим?
— Існує загроза, що школу в 2017 році не добудують і її доведеться консервувати на зиму. В скільки це обійдеться?
— На це треба приблизно 10 мільйонів гривень. Щоб школу в теперішньому стані закрити на зиму, потрібно провести туди опалення. Тоді нам не доведеться починати навесні ремонт нового навчального закладу. Тому зняття коштів – величезна загроза для об’єкта. Якщо сесія проголосує ці зміни до бюджету, то говорити, що школа буде закінчена, нема змоги, та й консервація під загрозою.



«Ігор Поліщук своїми діями визнав, що його минулорічна критика була популістською»
— Нещодавно у ЗМІ обговорювали ремонт прибудинкових територій у місті. Повідомляли, що міська рада надто повільно шукає фірми, які це робитимуть. Чи змінилася ситуація?
— Якщо не помиляюся, йдеться про 25 дворів, які потрібно завершити. Вони входять у перелік, який затвердили депутати ще в 2016 році.
Стосовно нових дворів, то рух почався: проводили з мешканцями збори, обговорювали зміни до проектів. Чув багато коментарів на цю тему. У новій владі кажуть, ніби більш скрупульозно вибирають підрядні організації. Але я бачу, що роботи проводять ті ж самі підрядники, які працювали й півроку тому. До слова, є тут і підприємство депутата Сергія Балицького з «УКРОПу», який працював на наших об’єктах і минулого року, і зараз.
На сьогодні ремонт цих 25 дворів до кінця року фактично під загрозою. Роботи не початі, та й інформації про заключення договорів нема.
Цікаво, що минулого року в «УКРОПі» часто закидали нам, нібито ми уникаємо тендерів на ремонт дворів. Але сьогодні, коли вони при владі, чомусь і самі не поспішають проводити цю процедуру. Навіть якщо її повноцінно запустять найближчим часом, є багато факторів, які цей процес гальмують. Приміром, жителі не можуть вирішити, спилювати березу, яка росте 20 років, чи ні, або вагаються, чи потрібно зменшувати зелену зону задля парковки.
Такі проблеми є і вони будуть. Тому до кінця року, на жаль, з дворами навряд чи встигнуть.
— Вам приємно, що ваш план щодо ремонту вулиці Кривий Вал нова влада продовжила реалізовувати, хоча раніше його постійно критикувала?
— Так. Радує, що виконувач обов’язків міського голови Ігор Поліщук своїми діями визнав, що його минулорічна критика була популістською.
Сам факт, що вони продовжують цю реконструкцію в центральній частині міста, свідчить, що ми все робили правильно. Ремонт проводить підприємство «Бетон Брук Сервіс», яке працювало й на вулиці Лесі Українки.
У мене дещо змінилося бачення щодо майбутнього Кривого Валу. Підтримую задумку Юрія Моклиці зробити частину вулиці пішохідною: змінити схему дорожнього руху, поставити блокуючі елементи.
Знаєте, було дуже приємно, коли на парапеті приміщення «Укртелекому» влаштували вуличний концерт. І люди сиділи на лавках, стояли, підтанцьовували, пили каву чи пиво. І їм не заважали автівки, не було шуму дороги. Такий собі куточок Європи в центрі Луцька.


 

Telegram Channel