Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
Скільки ощадливих волинян отримають «живі» гроші?

Волинь-нова

Скільки ощадливих волинян отримають «живі» гроші?

Виплата їх розпочнеться вже найближчим часом

Євгенія СОМОВА


Нагадаємо, що 26 квітня цього року Кабінет Міністрів України прийняв рішення провести монетизацію частини зекономлених сум субсидій. Розпочнеться виплата у вересні. Про механізм відшкодування коштів йшлося під час брифінгу в Луцьку.



Щоб отримати грошову винагороду за енергоефективне господарювання, не варто зволікати із зверненням до органів соціального захисту. Адже, наголошувалося на брифінгу, після 1 вересня заяви не прийматимуться.



Заступник директора департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Людмила Сірбіненко повідомила, що монетизація заощаджених субсидій передбачає грошову винагороду за енергоефективність родинам, які отримують державну допомогу на оплату житлово-комунальних послуг, мають індивідуальне опалення і використовують для цього природний газ чи електроенергію. За її словами, вперше за час дії програми житлових субсидій у громадян з’явилася можливість отримати заощаджене «живими» грошима. Претендувати на винагороду за енергоефективність можуть майже 53 тисячі волинян. Це більше третини отримувачів субсидій.
— Проплата буде здійснюватися в еквіваленті вартості 100 кубів газу і 150 кіловат електро-енергії, — зазначила Людмила Сірбіненко. — Тобто 174 гривні за ощадливе використання електроенергії і 695 гривень — за газ. Це одноразова виплата. Однак якщо домогосподарство зекономило меншу кількість енергоносіїв, наприклад 30 кубів газу, то буде виплачуватися лише грошовий еквівалент частки зекономленої енергії.
У районах і містах області вже почали прийом заяв на виплату винагороди від держави. Підприємства, які виробляють чи надають послуги газо- та електропостачання до 1 липня мають надати органам соціального захисту населення списки ощадливих волинян, а ті своєю чергою поінформувати громадян про наявність зекономлених ресурсів, за які можна отримати гроші. Дізнатися про них кожен отримувач субсидії може самостійно зі своєї платіжки чи звернувшись до постачальника газу або електроенергії.
До речі, громадяни, зокрема ті, що проживають у селах, мають змогу подати заяву на отримання готівкової субсидії не лише в органи соціального захисту населення, а й скориставшись послугами мобільних соціальних офісів, що працюють у районах. За словами начальника відділу соціальних допомог і житлових субсидій департаменту Олени Маркусик, перш ніж йти за відшкодуванням витрат на оплату послуг із газо- чи електропостачання для індивідуального опалення, слід відкрити рахунок у банку. Гроші можуть перераховувати і на зарплатну чи пенсійну картки. Форма заяви про виплату зекономлених субсидій визначена Міністерством соціальної політики. Писати її слід на ім’я керівника органу соціального захисту, вказавши від кого, контактний телефон і рахунок, на який повинні прийти кошти. «Живі» гроші можуть перераховувати й на відділення поштового зв’язку ПАТ «Укрпошта».
Зазначимо, щоб отримати грошову винагороду за енерго-ефективне господарювання, не варто зволікати із зверненням до органів соціального захисту. Адже, наголошувалося на брифінгу, після 1 вересня заяви не прийматимуться.


 

Telegram Channel