Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
І злетіла над мурами Любарта балерина з Італії…

Волинь-нова

І злетіла над мурами Любарта балерина з Італії…

Фантастичною та казковою була цьогорічна «Ніч у Луцькому замку», яка вже вдев’яте проводилася в обласному центрі Волині

Марина ХАРЧУК


 


 Захід у фортеці Любарта минулої суботи розпочався о 21-й годині ходою акторів львівського академічного театру «Воскресіння» (художній керівник – Ярослав Федоришин), які також провели церемонію запалювання «Вогню Луцького замку», що супроводжувалась музикою у середньовічному стилі та конфеті, перетворивши відкриття у справді захопливе видовище. Тут же глядачі спостерігали виступ жонглерів кинджалами, вбраних у костюми піратів, та фаєр-шоу. До речі, не обійшлося і без курйозу: під час вогняного дійства петарда впала й розлетілася іскрами зовсім близько від місця, де стояли гості свята, що стало несподіванкою для присутніх.
Одразу після церемонії слово мав виконувач обов’язків міського голови Луцька Ігор Поліщук: побажав усім гарних емоцій та зазначив, що на фестивалі присутні представники Ради Європи, тож можна сподіватися, що відтепер обласний центр Волині буде добре знаним і за кордоном.



Із найбільшим нетерпінням глядачі чекали виступів гостей, які вперше завітали не тільки до Луцька, а й до України.



Першою з іноземних гостей виступила солістка Віденської оперети, Румунської національної опери (Бухарест) та Словацької національної опери (Братислава) Катаріна Корезі-Лал разом із лауреатом Національної премії імені Тараса Шевченка, заслуженим артистом України, володарем титулу «Вердіївський голос» (Італія), лауреатом 12 міжнародних конкурсів, солістом Польської національної опери (Варшава), Чеської національної опери (Прага) та Данської королівської опери (Копенгаген) Андрієм Шкурганом у супроводі Національного заслуженого симфонічного оркестру України (диригент – заслужений діяч мистецтв Алла Кульбаба). Для слухачів пролунали світові оперні арії та твори українських авторів, зокрема Миколи Лисенка на слова Тараса Шевченка, Євгена Гребінки.
Львівський театр «Воскресіння» представив виставу «Глорія», яка не тільки зачарувала глядачів неймовірним дійством, а й зігріла теплом вогнів, що додали виступу ще більшої виразності та драматизму. «Київ модерн-балет» (керівник – Раду Поклітару) занурив присутніх у світ пластики, майстерно поєднаної з музикою різних народів, у світ, де історії людей розповідаються мовою тіла.
Однак, мабуть, із найбільшим нетерпінням глядачі чекали виступів гостей, які вперше завітали не тільки до Луцька, а й до України, до того ж представили не бачені раніше місцевими глядачами жанри. Так, артистка із сонячної Італії Раймонда Жерман дивувала балетом на повітряних кулях, чим трохи нагадувала Мері Поппінс, і демонструвала при цьому неймовірну легкість. Враження від її танцю-польоту підсилювало підсвічування як самих куль, так і вбрання виконавиці.
А французький вуличний театр «Remue Menage» дав змогу дорослим знову поринути у дитинство і захоплено спостерігати за процесією триметрових білих ведмедів, які привітно махали руками глядачам, грали в ладусечки, танцювали, і все це – у супроводі музики та світла.
Шанувальники музики були зачаровані концертним шоу Євгена Хмари – композитора, піаніста-віртуоза, володаря голлівудської премії імпровізаторів та першого в Україні музиканта, який отримав статус Yamaha Artist (його також мають Елтон Джон, Стіві Уандер, Джастін Тімберлейк). Киянин виконав композиції, зокрема і власні, у супроводі оркестру. Виступ так сподобався глядачам, що маестро викликали на біс.
На завершення дійства представив свою творчість український колектив «La Festa electric opera», формат якого органічно поєднує класичну та сучасну електронну музику. Звучання було цікавим, стильним і не залишало слухачів байдужими, тож знайшлося і чимало охочих потанцювати.
У перервах між номерами основної програми на спеціально облаштованій акустичній сцені звучали світові та українські хіти, а також класика від луцького піаніста Мікаела Гюлазяна. Гості «Ночі у Луцькому замку» високо оцінили його гру і щоразу щедро нагороджували музиканта оплесками та просили зіграти на біс.
Упродовж фестивалю присутніх розважали міми, а серед різноманітних декорацій була можливість зупинити мить на світлинах, що й ми зробили.




Нелегко акторам було запалювати вогонь, стоячи на місці – доводилося постійно балансувати, аби втримати рівновагу.



Погодьтеся, не часто побачиш короля на ходулях!



«Золота» пара охоче позувала та фотографувалася з гостями шоу.



І дорослі з дитячою цікавістю поспішали підійти, аби зблизька роздивитися гігантських ведмедів.



Церемонія запалювання «Вогню Луцького замку» вже вкотре розпочинає фестиваль.







Актори представили публіці не лише театралізоване дійство, а й фаєр-шоу.





Катаріна Корезі-Лал та Андрій Шкурган подарували глядачам можливість насолодитися світовими оперними аріями у супроводі Національного заслуженого симфонічного оркестру України.






«Київ модерн-балет» може розчулити і без слів.




Таку ось незвичайну процесію можна було побачити опівночі.





А ви б хотіли побути хоч трохи підкорювачем ведмедя?



Виступ закінчився, але італійський колектив продовжує дарувати гостям свято.



На сцені Євген Хмара - неперевершений майстер фортепіано.





«La Festa electric opera» заворожувала електронною музикою в поєднанні з вокалом.

Telegram Channel