Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
На Волині у Воротнівському заказнику діятиме лісовий кордон (Фоторепортаж)

Волинь-нова

На Волині у Воротнівському заказнику діятиме лісовий кордон (Фоторепортаж)

Лісники житимуть просто на території заказника

Сергій НАУМУК


Воротнівський заказник відомий дубово-грабовими лісами. На площі 600 гектарів росте близько 700 видів рослин. Водяться лисиці, кабани, косулі, бобри, борсуки та інші тварини. На території заказника є єдина на Волині ділянка дубів, яким більше 300 років. 


Минулого року лісівники розпочали капітальне оновлення бази лісництва. Вже від в’їзду помітно, що дорога новенька, з обмежувальними стовпчиками. Після завершення робіт в’їзд для автомобілів сюди заборонять. Зате пішки чи велосипедом можна буде залюбки прогулятися.


– Після дощу або взимку сюди було неможливо доїхати, бо грунт глинистий. Вирішили збудувати лісову дорогу довжиною 1,7 кілометра. Вартість її близько 300 тисяч гривень. Інші роботи потягнули вже 1 мільйон гривень. Усе це власні кошти підприємства, а не з бюджету, – розповідає директор ДП «Ківерцівське лісове господарство» Анатолій Іщик. – Роботи почали минулого року навесні. Спочатку вирішили упорядкувати садок. Там залишалося до 20 старих плодових дерев. Їх викорчували і посадили молоді яблуні, груші, сливи, черешні та абрикоси.


У Воротнівському лісництві цього року посадили також 2 гектари горіха чорного (не в межах заповідника). Лісівники хочуть відновити знамените колись урочище Ярмарківщина, де було чимало різних дерев, незвичних для лісу: яблуні, алича, горіхи чорні, липи.


Поруч із садком заклали лісову пасіку. Із Звірівського лісництва перевезли 20 вуликів. Спорудили будинок для бджоляра та для апітерапії. Тож незабаром у Воротневі можна буде ще й полікуватися бджолами. На пасіці порядкує Іван Онищук. Він лише місяць працює у Воротнівському лісництві, але бджоли знає з дитинства.


Поруч ремонтують будинок.



Поруч на березі ставка споруджують новенький будинок рибалки. Будівля з колод накрита очеретом, тож виглядає просто шикарно.



– Тут ще за Польщі був так званий лісовий кордон, – показує директор ДП «Ківерцівське лісове господарство». – Ми відремонтуємо будинок і в ньому постійно житиме лісник: господарюватиме і охоронятиме ліс. Ще один такий лісовий кордон є з іншого боку бази.


Відновлюють і стару контору лісництва. Поруч на березі ставка споруджують новенький будинок рибалки. Будівля з колод накрита очеретом, тож виглядає просто шикарно.


– Якщо добудуємо ставки, то буде любительське рибальство. Наразі один без води, бо дамба знищена настільки, що не можна втримати воду. Решту чотири почистили і запустили коропа, товстолоба, білого амура, плотву, щуку, – перелічує Анатолій Андрійович.


На території заказника є три джерела. Одне з них, так звану Холодну криницю, вже облагородили: проклали доріжку, зробили дерев’яну цямрину та поміст, споруджують стоянку. Будуть ще й лавочки та наглядна агітація за збереження природи.


– Колись це було потужне джерело. Вода через рівчаки наповнювала ставки. У 1980-і роки вбили трубу, щоб вода йшла через верх. Очевидно, щось порушили і джерело замулилося. Тепер хочемо відновити, щоб у будь-яку пору туди можна було підійти і напитися холодної джерельної води, – каже про плани Анатолій Іщик.



Новенька дорога аж проситься, щоб проїхатися велосипедом.


 


Воротнівський заказник відомий грабово-дубовими лісами.


 


Під пологом грабового лісу рослинності майже немає. Зате навесні гарно цвітуть анемони.


 


Тут багато дубів віком більше 300 років.


 


У лісі плодоноситиме молодий фруктовий сад на площі 60 соток.


 



Лісовий кордон – місце, де постійно мешкатиме лісник.


 


Іван Онищук знає бджоли з дитинства.


 


Лісова пасіка розташована поруч із садом.


 


Будинок рибалки.


 


Нині очерет – екзотика, а колись ним крили усі будівлі підряд.


 


Гребінь даху та навколо димаря укладають вересом.


 


Будинок рибалки накривають очеретом майстри з Грузятина Маневицького району.


 


Контору лісництва теж відновлюють.


 


Дерево, зламане під час недавнього буревію, пошкодило новенький дах.


 


У Воротневі працюють лісівники й з інших лісництв.


 


У заказнику є п’ять ставків.


 


Навіть недобудований будинок рибалки виглядає чудово.


 


Наш гід – Анатолій Іщик.


 


Сосна і граб злилися в поцілунку.


 


Так виглядає джерело Холодна криниця.


 


Усе суворо інвентаризоване.


 


Доріжка до криниці.


 


Маршруткою з луцької автостанції №1 можна доїхати прямісінько до входу в заказник.


Фото Сергія НАУМУКА. 

Telegram Channel