Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Хто збудує дім, де розділять перед смертю дитячий біль?

Волинь-нова

Хто збудує дім, де розділять перед смертю дитячий біль?

Навіть після встановлення невиліковного діагнозу важкохворі малюки, яких медицина вже не може врятувати, мають доживати віку в спеціалізованому закладі і відчувати мінімум страждань

Валентин СТАВСЬКИЙ


Як і де створити перший дитячий хоспіс — на Рівненщині радяться волонтери, медики, активісти. Долучили до цієї справи і батьків, які, на превеликий жаль, уже втратили своїх малолітніх дітей. Поки що остаточного рішення про розміщення такого паліативного відділення не прийнято, але в тому, що невдовзі воно буде створено, не сумнівається вже ніхто.



« Такої допомоги та догляду на Рівненщині щороку потребують до двох сотень дітей. »



Майже 4 роки тому у місті Надвірна Івано–Франківської області відкрили перший і на той час єдиний дитячий хоспіс в Україні. Основна його мета — зробити безболісними останні дні, місяці чи роки безнадійної дитини.
— Це — не будинок смерті, — наголошує керівник мережі хоспісів на Прикарпатті Людмила Андріїшина. — Це має бути заклад, де ніхто не віднімає надії, а навпаки, допомагають діткам подолати страх, формують комфорт психологічний, соціальний, духовний, забезпечують симптоматичний супровід.
Адже найчастіше безнадійних діток не тримають у лікарнях і просто відправляють додому. Там же не кожна мама зможе полегшити страждання своєї малечі.
Те, що таке паліативне відділення на часі в кожному регіоні держави, серед дотичних до медицини фахівців уже ні в кого не викликає сумнівів. Приміром, такої допомоги та догляду на Рівненщині щороку потребують до двох сотень дітей. Наразі експерти намагаються напрацювати рекомендації для відповідних служб та органів місцевої влади, яким же має бути перший в області дитячий хоспіс і де його розмістити.
— У нас підписана угода про асоціацію Україна — ЄС, згідно з якою наша система охорони здоров’я має бути інтегрована в європейські системи, — зазначає представник програми ЄС Ганна Котенко. — І всі послуги, які надаються в розвинених країнах, будуть і в Україні. А те, що дитячий хоспіс у Рівненській області буде — це лише питання часу.
Свою підтримку задекларували і закордонні благодійники, які теж вболівають за повноцінне дотримання прав дитини в Україні. На цьому наголосила директор благодійного фонду «Скарбниця надії» Юлія Кутик:
— У нас є можливість залучати іноземних інвесторів до цієї справи, оскільки вони знають, наскільки це актуальне питання, адже працюють у середовищі, де вже є дитячі хоспіси.


 

Telegram Channel