Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
У Луцьку розрубали «гордіїв вузол»

Волинь-нова

У Луцьку розрубали «гордіїв вузол»

У четвер «радикальні укропи батьківщини» «роз’юлили» юридичну колізію з поновленням на посаді секретаря міськради Юлії Вусенко

У проекті порядку денного 27-ї позачергової сесії Луцької міської ради було лише три питання. Відкрив засідання новообраний секретар Григорій Пустовіт. У залі зареєструвалося 23 обранці — радикали, укропівці і біло-сердечні — або, як пожартував колега, «радикальні укропи батьківщини». Не прийшли представники провладної «Солідарності», «Самопомочі», «Свободи» та «Народного контролю»


Кость ГАРБАРЧУК


Уже екс-секретар міської ради Ігор Поліщук повернувся на своє депутатське місце. На початку сесії з полум’яним спічем до журналістів звернувся Микола Дендіберін, якому не сподобалося, що написали про його яскравий малиновий піджак. Зазначу, цього разу на обранцеві був одяг більш стриманих тонів. Пропоную колегам просте рішення — взагалі не згадувати про Миколу Євгеновича, тоді йому не буде кого повчати.
Обранці громади внесли зміни до персонального складу виконавчого комітету. Замість Ігоря Поліщука, який став членом бюджетної комісії, до виконкому увійшов Григорій Пустовіт.



Влада не має достойного кандидата, який би міг стати реальним конкурентом укропівцю Ігорю Поліщуку.



Під час сесії депутати прийняли звернення до Верховної Ради України про призначення позачергових виборів луцького міського голови та строку їх проведення. Всі були одностайні в тому, що це єдиний шлях виходу з кризової ситуації. Як зауважив Григорій Пустовіт, із незрозумілих причин парламент чомусь досі не ухвалив рішення про день голосування. Думаю, нашим читачам зрозуміла відповідь: влада не має достойного кандидата, який би міг стати реальним конкурентом укропівцю Ігорю Поліщуку.
А далі розпочалося найцікавіше. Бо луцькі юридичні викрутаси можуть увійти в підручник як приклад правового нігілізму. Отож, за словами головуючого на сесії Григорія Пустовіта, Юлія Вусенко залишила в його приймальні документ — ухвалу Львівського апеляційного адміністративного суду. В постанові вимагається скасувати рішення Луцької міської ради від 15 березня 2017 року про дострокове припинення повноважень секретаря ради Вусенко Юлії Василівни. Враховуючи патову ситуацію, настає момент, коли в Луцькій міськраді може виявитися два секретарі. Але один має підтримку більшості, інший — не має, один може провести рішення, а другий — ні. Тому він закликає розрубати цей «гордіїв вузол» й виконати ухвалу суду, щоб міська рада могла нормально працювати. Тож депутати спочатку скасували своє ж рішення про звільнення секретаря й поновили пані Юлію, але потому відразу ж знову зробили її безробітною. Згідно з регламентом, створили лічильну комісію й провели таємне голосування. Результат був прогнозований: усі присутні на сесії 23 обранці висловилися за її відставку.
Тепер народ гадає: а що далі? Невже екс-секретар Юлія Вусенко у черговий раз подаватиме до суду, а депутати міської ради знову скасують своє ж рішення, тільки тепер ухвалене 6 липня. І обранцям територіальної громади доведеться дружно «рубати» той зачарований «гордіїв вузол», щоб допомогти комусь стати царем…


Історична довідка «Волині-нової»


За давньогрецькою легендою, жителі Фрігії після смерті володаря, в якого не було спадкоємців, послухавши поради оракула, обрали своїм царем першого, хто зустрівся їм із возом біля храму Зевса. Це був простий хлібороб Гордій. Несподівано ставши правителем, звичайний селянин в пам’ять про своє возвеличення поставив у храмі той віз, прив’язавши до вівтаря дуже заплутаним вузлом. Олександр Македонський у 333 році до нашої ери, дізнавшись про нове пророцтво оракула — хто розплутає гордіїв вузол, той стане володарем Малої Азії — взяв і розрубав його мечем.
У переносному значенні «гордіїв вузол» — заплутана справа. Тому фразеологізм «розрубати гордіїв вузол» означає розв’язати складне питання швидко і несподіваним способом. Цікаво, хто у нинішній ситуації в міській раді почуває себе Олександром Македонським?


 

Telegram Channel