Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Ліки є тільки для ВІЛ-інфікованих та туберкульозників. Бо загрожують Європі

Волинь-нова

Ліки є тільки для ВІЛ-інфікованих та туберкульозників. Бо загрожують Європі

Усім, хто потрапляє в медзаклади Рівненської області, одразу дають список ліків, які потрібно придбати. І це попри те, що установи щороку або самостійно закуповують медикаменти за бюджетні кошти, або отримують їх за державними програмами. Однак «безкоштовних», як запевняють медики, є тільки 6—8% від потреби, тому їх виділяють на невідкладну допомогу та малозабезпеченим

Левко ЗАБРІДНИЙ


Перелік безкоштовних ліків, які є у кожному медзакладі, можна знайти на сайті «Е–ліки». Інформацію тут оновлюють щотижнево, проте асортиментом препаратів похвалитися не можуть. Рівненські лікарні за державними програмами торік не отримали безкоштовних ліків взагалі, а на цей рік мають одержати медикаменти, які замовляли ще у 2015-му. За кошти місцевих бюджетів потрібні препарати наразі тільки закуповують, проте частину тендерів затягують: учасники, які програли, оскаржують результати і торги доводиться оголошувати знову.



Якщо брати до уваги лікарні Рівного, то там від 1 до 5% безкоштовних ліків, більше мають лише заклади Миколаєва.



— У нас хронічне недофінансування галузі, — коментує заступник начальника управління охорони здоров’я Рівненщини Ігор Добровольський. — Суми, які отримують заклади на закупівлю медичних засобів, незначні, тож безкоштовно їх мають не більше 6—8% від потреби. Єдина нозологія, яка стовідсотково забезпечена медикаментами, — туберкульоз. За ним — ВІЛ–СНІД, бо це хвороби, які можуть вийти за межі України і загрожують Європі, а тому на їхнє лікування кошти виділяють із Глобального фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією. Проблему вдасться вирішити, якщо парламент проголосує за пакет реформ і зміниться принцип фінансування галузі: кошти виділятимуть не на заклади (а нині їх вистачає переважно на комунальні платежі та зарплати), а на надану послугу, тобто на пацієнта. Якщо законодавчих змін не буде, ситуація, думаю, ще більше погіршиться. Ми пропонували, щоб держава передавала кошти на закупівлю ліків за державними програмами на місця, тоді б тендери ми могли швидше провести, а не отримували медикаменти через два роки після наданих заявок, коли вже кількість хворих інша. Але на таку пропозицію не погодилися.
Досі не налагоджена також робота урядової програми «Доступні ліки», за якою в аптеках люди з серцево–судинними хворобами, бронхіальною астмою чи цукровим діабетом ІІ типу за рецептом лікаря можуть отримати певні препарати безкоштовно або заплативши лише незначну частину від їхньої вартості. За словами пана Добровольського, проблема – у поставках.
— Хворі не можуть знайти частину найпопулярніших ліків в аптеках, які беруть участь у програмі, бо оптовики не зробили потрібного запасу, — зазначає Ігор Добровольський. – Деякі аптеки працюють по кілька днів без препаратів, передбачених програмою. У МОЗ знають про проблему і збираються розширити перелік медикаментів, які можна буде отримати безкоштовно або оплативши певну суму. Зазначу, що кошти на програму є, ми витратили наразі тільки 14% від річної потреби.
До слова, громадська організація «Центр суспільних дій «Сівітас», яка проводила моніторинг щодо забезпечення ліками медзакладів області, зазначає, що на Рівненщині ситуація ще не найгірша. Так, якщо брати до уваги лікарні Рівного, то там від 1 до 5% безкоштовних ліків, більше мають лише заклади Миколаєва.


 

Telegram Channel