Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Троянди просять допомоги

Волинь-нова

Троянди просять допомоги

«Великого досвіду у вирощуванні цих квітів не маю, посадила їх три роки тому, коли переїхали у новий дім. На зиму вкривала, весною обрізувала, підживлювала… А нещодавно помітила, що на бутонах з’явилася якась зеленувата тля, а на деяких кущах листя побіліло, на нижній його стороні стрибають дрібні білі комашки. Порада сусідки — посипати кущі попелом — особливого ефекту не дала, хімію ж застосовувати не дуже хочеться, у нас двійко малих дітей. Чи є якийсь вихід?» — запитує Марія Залізнюк із Володимира-Волинського

Посушлива погода сприятлива для розмноження тлі та інших шкідників. Сліди їхньої діяльності – деформоване листя, покрите липким нальотом, особливо ж тля полюбляє селитися на бутонах. Біда не тільки в тому, що шкідник висмоктує сік із рослини, ослаблюючи її. Через отвори, зроблені ним, легко проникають збудники грибкових хвороб, від яких позбутися дуже важко.



Краса королеви квітів варта того, щоб про неї подбати, тільки робіть це вчасно.



Якщо тлі небагато, а троянд усього кілька кущів, прибрати її можна вручну, одягнувши рукавички. У пригоді може стати пензлик або використана зубна щітка. Ворогом цього шкідника є комахи, яких називають сонечком або Божою корівкою. Не знищуйте їх, якщо вони оселилися у вашому квітнику.
Досить ефективний метод – обробка рослин мильним розчином (одна столова ложка мила без запаху на літр води). Ним доведеться обприскувати кущі протягом кількох днів. Так само треба діяти з відваром кропиви дводомної. Адже природні засоби не подіють миттєво.
Тепер є у продажу широкий вибір біопрепаратів проти тлі: Актофіт, Лепідоцид, Фітоверм та інші.
Ну а квітникарям, які з певних причин не мають часу так багато уваги приділяти захисту троянд та інших рослин, котрі полюбляє тля, доведеться все ж звернутися до хімічних засобів. Підійдуть такі інсектициди, як Актелік, Каліпсо, Енжіо, Актара, БІ-58. Не забувайте лишень чітко дотримуватися інструкції та проводити обробку вранці або ввечері, коли спадає спека.
Щодо згадуваних комашок із білими крильцями, то це, вочевидь, цикадка розанна. Якщо таких шкідників багато, троянда навіть може скинути листя. Але є й приємна новина: проти цикадки ефективні ті ж препарати, що й проти тлі. Краса королеви квітів варта того, щоб про неї подбати, тільки робіть це вчасно.


 

Telegram Channel