Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Лучани вимагають забрати мандати у п’ятьох місцевих депутатів

Волинь-нова

Лучани вимагають забрати мандати у п’ятьох місцевих депутатів

10 липня в обласному центрі відбулися загальні збори громадян, на яких жителі міста вирішили відкликати з міськради п’ятьох обранців — екс-членів Блоку Петра Порошенка «Солідарність» Євгенія Ткачука й Олександра Козлюка та депутатів від Радикальної партії Олега Ляшка — Сергія Булу, Костянтина Петрочука та Аркадія Соломатіна. На збори прийшло понад 430 осіб

Оксана МАРКОВА


Нагадаємо, що ці депутати вже були виключені зі своїх партій за те, що всупереч позиції політичних сил, від яких пройшли до міської ради, приєдналися до так званої проукропівської більшості одразу після смерті міського голови Миколи Романюка. Однак недотримання партійної дисципліни не є приводом для відкликання обранця. Хоча формально виборці голосували не тільки за конкретну людину, але й за ту політику, яку він представляє. Однак закон у цьому випадку чітко визначає, що для відкликання депутата замало виключення з фракції чи партії. Вирішальним є порушення закону, про що має бути відповідне рішення суду. І саме на цій підставі виборці вимагають позбавити мандатів депутатів: згадані обранці голосували за рішення, які Фемідою визнано такими, що прийняті з порушеннями чинного законодавства України.



Для відкликання депутата треба зібрати підписів не менше, ніж виборча квота у місті. Вона, нагадаємо, становила 1562 голоси.



Депутат Луцької міської ради від «Солідарності» Артем Запотоцький зауважив, що громада має повноваження відкликати свого обранця.
«Ці дії чітко передбачені Законом України «Про статус депутатів місцевих рад». Підстави для їх відкликання є», — пояснив Запотоцький. Зокрема, 4 липня Львівський апеляційний суд встановив, що депутати брали участь у прийнятті рішень про дострокове припинення повноважень секретаря Юлії Вусенко та обрання на цю посаду Ігоря Поліщука, які визнані судом нечинними та такими, які прийняті із порушенням законодавства. «Є факт порушення цими депутатами закону», — сказав він.
Стосовно екс-членів фракції «Солідарність» Євгенія Ткачука та Олександра Козлюка очільник обласного осередку цієї партії Роман Романюк зауважив, що після смерті Миколи Романюка вони різко змінили позицію та зрадили команду, яка мала спільну ідеологію та цілі. Таким чином, вони зрадили своїх виборців, а в Луцькій міській раді відбувається нехтування законами. «На сьогодні вони не є ні членами партії, ні членами фракції у міській раді», — сказав Романюк, наголосивши, що Ткачук та Козлюк стали депутатами саме за списками партії. Він подякував лучанам за ініціативу стосовно відкликання обранців та повідомив, що варто бути уважними, аби на їхнє місце прийшли гідні люди.
Прихильниця Радикальної партії Зоряна Мазурук зауважила, що депутати-радикали зрадили інтереси політичної сили та громади, а їхня діяльність не відповідає передвиборним обіцянкам. До слова, про це свого часу заявив і сам лідер партії Олег Ляшко: «Знову моєму серцю завдано глибоку рану. Троє моїх однопартійців, депутати Луцької міської ради Аркадій Соломатін, Костянтин Петрочук, Сергій Була продалися за подачки і зрадили нашу політсилу», — написав він у «Фейсбуці».
Відтак пропозиції щодо відкликання депутатів від багатомандатних округів почергово розглядали згідно з порядком денним. Усі учасники зборів проголосували за те, аби відкликати Ткачука, Козлюка, Петрочука, Булу та Соломатіна. Опісля лучани обрали ініціативну групу із 93 осіб, яка й збиратиме підписи, аби з народної ініціативи відкликати 5 обранців громади. За результатами зборів
10 липня Артем Запотоцький як очільник ініціативної групи подасть витяг із протоколу до територіальної виборчої комісії. Потім ТВК повідомить про процес Луцьку міську раду, а ініціативна група матиме 20 днів для збору підписів на підтримку такого рішення.
Оскільки в обласному центрі Волині один багатомандатний виборчий округ, то, згідно із законом, підписатися зможе будь-який лучанин, який має право участі у волевиявленні. Відтак для відкликання депутата треба зібрати підписів не менше, ніж виборча квота у місті. Вона, нагадаємо, становила 1562 голоси.
«Все розроблено згідно з вимогами чинного законодавства. Ми не працюємо, як певні депутати та політичні сили у Луцькій міській раді, ми діємо виключно у правовому полі», — наголосив обранець громади.
Після збору підписів документи передадуть у ТВК, а поліція протягом 20 днів перевірятиме 10% підписів. Про результати перевірки ТВК інформує політичну партію. Саме остання під час з’їзду має вирішити, чи відкликати своїх представників із органу місцевого самоврядування. За словами Артема Запотоцького, навіть якщо депутат уже вийшов із політсили, рішення прийматиме партія, яка його висувала. Адже на місцевих виборах усі потрапили до міськради за партійними списками, бо самовисуванці не мали права балотуватися. Таким чином, остаточне рішення щодо виключення обранців — за з’їздами партій.


 

Telegram Channel