Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
У 92 ще їздить на тракторі

Волинь-нова

У 92 ще їздить на тракторі

Микола Кирилович Ходорчук із Островків Маневицького району ще може сісти на свого власноруч зробленого залізного помічника та виконати певну роботу

Сергій ГУСЕНКО 


Микола Кирилович — учасник бойових дій, на фронт був призваний 25 березня 1944 року по загальній мобілізації.



І сьогодні Микола Ходорчук сідає на залізного коня, який самотужки із зятем зробив 25 років тому.



– Колона по чотири хлопці в ряду із Колківського району у Троянівку розтягнулася до двох кілометрів, – пригадує ветеран. – Воював у складі 2-ого Українського фронту в Угорщині та Австрії. Маю медаль за взяття Відня. Микола Ходорчук служив у піхоті кулеметником. З усмішкою пригадує, що нічого йому так не докучало, як воювати у виноградниках, бо кулемет «Максим», який важить 70 кілограмів, ледь проходив між лозою. Якщо везти його помалу, то ще нічого, а як треба було бігти хутко, то зачіплювався то одним колесом, то другим. А в Угорщині чого-чого, а виноградників було дуже багато. – Війну закінчив у Чехословаччині, в м. Зноймо, – продовжує Микола Кирилович. – Коли був підписаний акт про капітуляцію, то мій командир роти підійшов до мене, тихенько шепнув: «Ходорчук, я тобі щось скажу. Я щось знаю. Війна закінчилась». Говорив нишком, щоб ніхто не чув, хоча ми вже не воювали, а йшли на зустріч з американцями. Після війни волинянин ще служив в армії. Потім вийшов наказ, хто відслужив 7 років - тих уже відпускали. 
Повернувся додому. У батьків було восьмеро дітей. Згодом і в самого Миколи Кириловича теж було восьмеро. Професію тракториста отримав у Старому Чорторийську, де була машинно-транспортна станція, там і організовували курси для трактористів. 
– Робив весь час у механізації у колгоспі, куди входило с. Островки, – говорить мій співрозмовник. – А вони належали то до Колок, потім на декілька років приєднали до Старосілля, потім до Рудник. Збудував будинок. На пенсію вийшов у 1985 році найперший, бо перед цим трактористи пенсію не отримували. А у 1985 році була запроваджена штатна пенсія 120 карбованців.


 

Telegram Channel