Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Незагоєний біль Волині: у селі Красний Сад убито 104 людини

Волинь-нова

Незагоєний біль Волині: у селі Красний Сад убито 104 людини

Заручившись підтримкою гітлерівських окупантів, загони Армії Крайової та польських колоністів розстріляли з автоматів усіх, кого знайшли

Леся ВЛАШИНЕЦЬ


У селі Красний Сад Горохівського району служилася панахида за 104-ма його жителями – жертвами українсько-польського протистояння. Вшанування пам’яті безневинно загиблих відбулося в рамках акції «Тільки пам’ять нам важлива», ініційованої Волинською крайовою організацією «Просвіта». За вічний спокій розстріляних красносадівців на чолі зі священнослужителями Горохівського деканату Української Православної Церкви Київського Патріархату молився митрополит Луцький і Волинський Михаїл.



Зі 114 селян, для яких Господь облюбував цю землю батьківщиною, живими залишилося лише декілька людей. Жертвами побоїща стали 103-ри красносадівці, 104-им був гість одного з господарів села.



Історія розповідає сучасникам, що останнім днем життя мальовничого українського поселення, врода якого назавжди залишилася в милозвучній назві Красний Сад, був Світлий понеділок 19 квітня 1943 року. Тоді працьовиті красносадівці звично чепурили свої обійстя невтомною вдачею і золотими руками. Здавалося, ніщо не віщувало біди, але тим часом заручившись підтримкою гітлерівських окупантів, загони Армії Крайової та польських колоністів із сусідніх Андріївки та Марусі оточили Красний Сад, а увійшовши у нього, розстріляли з автоматів усіх, кого знайшли.


Зі 114 селян, для яких Господь облюбував цю землю батьківщиною, живими залишилося лише декілька людей. Жертвами побоїща стали 103-ри красносадівці, 104-им був гість одного з господарів села.


– Ми повинні пам’ятати усіх їх, тому науково-дослідний проект «Тільки пам’ять нам важлива» має на меті віднайдення місць поховання українських жертв міжнаціонального конфлікту, встановлення їх кількості та поіменного списку, інвентаризацію пам’ятних знаків та відкриття меморіальних дошок на місцях поховань», – розповіла на братській могилі красносадівців голова Волинської крайової організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка Людмила Стрільчук.


– Тому жахіттю передував насамперед гріх і дуже значимо, що сьогодні на цьому святому місці поховання безневинно вбитих людей є багато діточок. Вони знатимуть історію і приходитимуть сюди на поклін пам’яті, щоб у серцях нащадків царювали мудрість і людинолюбство, – звертався до представників усіх поколінь владика Михаїл, а у щирій молитві поіменно згадав усіх розстріляних, імена яких викарбувані на пам’ятнику.


Вклонитися світлій пам’яті земляків, помолитися, покласти квіти на їх могилу на кладовище приїхали і прийшли декан Горохівського деканату, настоятель Свято-Вознесенського храму міста Горохова отець Андрій Сидор і священики УПЦ КП, заступник голови районної ради Віталій Клемба, начальники відділів культури та освіти райдержадміністрації Діна Колесник і Віктор Білик, жителі села Михлина, міста Горохова, довколишніх сіл.


Сторінки історії з новими свідченнями і фактами переповіли історики-професори Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Людмила Стрільчук, Микола Кучерепа, Оксана Каліщук, начальник відділу культури райдержадміністрації Діна Колесник і Мирослава Новосад-Якименко – донька жительки Красний Сад,  якій вдалося вціліти у день розстрілу рідного села.


Красний Сад так і не відродився, але нащадки просять Бога дарувати його розстріляним мешканцям вічне життя на Святих Небесах. Зі слів Людмили Стрільчук, в рамках проекту «Нам важлива тільки пам’ять», панахиди відбудуться в інших районах Волині, де поховані жертви міжнаціонального протистояння.



На знімку: владика Михаїл із учасниками акції Мирославою Новосад-Якименко, Оксаною Поліщук, Людмилою Стрільчук і Миколою Кучерепою.


Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.

Telegram Channel