Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
«Бойовий набір» першокласника: скільки коштує спорядити учня до школи

Волинь-нова

«Бойовий набір» першокласника: скільки коштує спорядити учня до школи

На кінець серпня, окрім звичних господарських клопотів, як–от жнива чи копання картоплі, на плечі батьків лягає ще одне традиційне завдання: зібрати дитину до школи

Інна ПІЛЮК


Одяг і взуття: за якість доводиться платити більше



Традиційно найдорожчим пунктом підготовки є шкільна форма, тому починати радимо саме з неї.



Широкий асортимент диктує і розмаїття цін. Якщо на ринку форму українського виробника для першокласника можна придбати за 500 гривень для дівчинки (це переважно піджак та сарафан, спідниця коштуватиме ще 200–250) і за стільки ж для хлопчика, то у магазинах польський аналог коштуватиме вже майже тисячу гривень. Не забудьте докупити до форми білу сорочку (блузку). Це потягне на 250–300 гривень. Найпростіша сорочка для хлопчика коштуватиме дешевше: від 150 гривень. Порівняно з минулим роком ці товари майже не подорожчали. Ще додайте хоча б дві кофтинки на зміну — в середньому по дві сотні кожна. Вишиванка з машинним орнаментом коштуватиме стільки ж, ручної роботи — удвічі дорожче. Якщо ж купуєте форму для старшокласників, до цін на піджаки, спідниці, сарафани сміливо накидайте ще гривень по 200–300 на кожен предмет гардеробу. Ростуть діти — ростуть і ціни.
Взуття варто віднести до окремої статті витрат, адже його потрібно кілька пар: змінне, спортивне, вуличне. Керуючись досвідом знаючих мам, зекономити радимо на змінному.


Ортопедичний наплічник точно не для всіх за ціною


На складі канцтоварів можна закрити одразу дві статті передшкільного бюджету: власне канцтовари та рюкзак. Заради експерименту я зберегла минулорічні чеки на канцтовари і вибираю зошити, олівці та кольоровий папір в тому ж місці, що й торік. Купую все з легким серцем. Ціни залишилися практично на тому самому рівні, коливання у дві–три гривні на пачці якісних кольорових олівців (12 кольорів) ціною у 60 гривень не вважаю суттєвим. Зошити на 12 аркушів із найпростішою обкладинкою коштують, як і минулоріч, від півтори гривні, з якісним білим папером та кольоровою обкладинкою — майже 2. Зошитів на початку року доцільно взяти навіть із річним запасом, адже у серпні роздрібні мережі влаштовують вигідні акції на канцтовари, не кажучи про сезонні знижки у великих супермаркетах. Доведено досвідом, що протягом року на ціні зошита «наростають» ніби й непомітні на перший погляд 20—30 копійок. Пенал, кольоровий папір, картон, папка для зошитів, щоденник, пластилін, ручки, клей та інші дрібниці обійшлися у 210 гривень.
А от ціни на наплічники здивували не дуже приємно. Сучасний, зручний коштуватиме майже тисячу гривень. Він матиме ортопедичну спинку, легке регулювання ручок, міцний матеріал. Вартість аналогічного на вигляд, але з явним програшем щодо якості тканини — від 500 грн. Є варіанти і за 250. Минулого року ціни на найдешевші стартували від 180 гривень. Але якщо вірити розповідям батьків, які в попередні роки купували саме такі, економія виходить не зовсім «економна»: портфель ледь доживає до закінчення навчального року.


 


 

Telegram Channel