Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
І комар може на лікарняне ліжко вкласти

Волинь-нова

І комар може на лікарняне ліжко вкласти

Про це нагадують фахівці Волинського обласного лабораторного центру МОЗ, застерігаючи, що комахи-кровопивці через укуси здатні «підселити» людині небезпечного паразита і викликати неприємне захворювання дірофіляріоз

На жаль, недуга стає не рідкісною. Упродовж останніх 10 років в Україні зареєстровано 1706 хворих у 25 регіонах, з них 11 — на Волині. Торік діагноз дірофіляріоз поставили мешканці Камінь-Каширського району. Хвору прооперували, видалили гельмінта, який знаходився в ділянці ока, доставили в паразитологічну лабораторію обласного лабораторного центру, де морфологічне дослідження підтвердило попередній діагноз.
Цього року в області трапилося 2 нових випадки захворювання (у Ківерцівському районі та у Луцьку). Лікарі нагадують, що причина недуги — укуси кровососних комах, в основному комарів, що заражені личинками дірофілярій. Їх у свою чергу заражають інфіковані домашні собаки й коти, рідше — дикі тварини.
Клінічні прояви залежать від реакції організму та швидкості росту паразита і можуть виникати за час від одного місяця до кількох років. Майже всі хворі звернулись за медичною допомогою зі скаргами на свербіння, відчуття, що під шкірою щось повзає, було помітно набряк, почервоніння. До цього додавалися й інші характерні симптоми — підвищення температури тіла, головний біль, поява пухлин під шкірою тощо.
Гельмінтів найчастіше виявляли у верхній повіці ока — 6 випадків, на скронях та шиї — 4, був і один пацієнт з діагнозом «підшкірний дірофіляріоз пупкової ділянки тіла». Іноді хворі видаляють паразита самостійно, не звертаючись до лікарів. Але робити це не бажано, оскільки лікування має включати і протиглистну терапію.

Telegram Channel