Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Їжа, яка вбиває

Волинь-нова

Їжа, яка вбиває

Міністерство охорони здоров'я оприлюднило для громадського обговорення зміни до закону «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (щодо обмеження вмісту трансжирних кислот у харчових продуктах)

На прилавках наших магазинів чимало різної смакоти, яку охоче купуємо, частуємо нею дітей. Але апетитні наїдки, як виявляється, шкідливі, бо містять трансжири, небезпечні сполуки, наявність яких у раціоні підвищує ризик розвитку цілої низки порушень здоров'я. Передусім зростає загроза серцево–судинних захворювань і деяких форм раку. Тому варто уважно читати етикетки з маркуванням. Найчастіше трансжирами «здобрені» кондитерські вироби, випічка, снеки, напівфабрикати, продукти глибокої заморозки.
Медики радять уникати і технологічно оброблених наїдків, які містять гідрогенізовану олію, кулінарний та кондитерський жир, маргарин, а також не замовляти у закладах громадського харчування смажених на олії страв.
У світі цю проблему вирішують. Ще у 2003 році Данія запровадила практично повну заборону продажу продуктів, що містять трансжири. Федеральна адміністрація США з харчової продукції та лікарських засобів у 2015–му офіційно повідомила, що гідрогенізовані рослинні жири небезпечні для здоров’я та надала харчовій промисловості час до 2018 року, щоб повністю замінити такі складники у виробництві. Настав час і в Україні задуматися над тим, як захистити людей від їжі, яка вбиває.
Нагадаємо, дослідники Єльського університету довели, що споживання продуктів, які містять трансжири, може призводити до серцевих нападів та інсультів.

Telegram Channel