Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
На Волині у селі Бужани люди п’ють отруйну воду!

Волинь-нова

На Волині у селі Бужани люди п’ють отруйну воду!

Вміст хлорорганічних сполук у місцевих водонапірних баштах перевищує норму у 41 — 43 рази, а дусту — у 51 — 96 разів

Леся ВЛАШИНЕЦЬ


До цьогорічного травня Бужани Горохівського району жили розмірено і спокійно. Село розтривожилося в той день, коли на території господарського двору колишнього колгоспу «Батьківщина» хтось відкопав бочку з… отрутохімікатами.


Тепер уже неважливо, хто саме знайшов той «скарб» на приблизно півтораметровій глибині, але тоді від нього по околиці аж у село поповз нестерпно їдкий сморід. Люди ж відразу стали подейкувати про гербіциди для кукурудзи, що могли бути захоронені у канаві тридцятиметрової довжини в 1982—1983 роках. Тривога бужанівців виявилася недаремною.



Жителів села повідомили про невідповідність питної води існуючим санітарним вимогам та рекомендували припинити її споживання.



Доки односельчани губилися у здогадках, бужанівський сільський голова забив на сполох. Найперше про знахідку повідомив районну владу. На місце події тоді виїхав заступник голови райради Віталій Клемба. Розпорядженням голови Горохівської РДА від 5 травня 2017 року була скликана районна комісія, яка обстежила місце можливого захоронення хімічних засобів. Згідно зі звітом про результати досліджень, який надали Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів, Головне управління Держпродспоживслужби у Волинській області, Волинська регіональна державна лабораторія ветеринарної медицини, у воді виявлено хлорорганічні сполуки із перевищенням норми у 41— 43 рази.


У серпні цього року  у всіх трьох водонапірних баштах проби взяли повторно. Перевірили і стан грунту. І бужанівці дізналися, що вони варять їжу на воді не лише зі симазином  (гербіцид, який застосовують для знищення бур’янів на кукурудзяних плантаціях), а ще й із дустом, вміст якого у баштах перевищує дозу від 51 до 96 разів. Жителів села повідомили про невідповідність питної води існуючим санітарним вимогам та рекомендували припинити її споживання.   


Чи перестали 910  бужанівців  (з них 177 – діти до 17 років) пити ту воду? Звісно, ні, бо іншої немає ні чим, ні звідки привозити. У  школі заборонено готувати гарячі обіди. «Бутильовану» воду доставляють хіба що в дитячий садочок. Наприкінці серпня відповідні служби взяли для аналізів  необхідні проби води, молока і зерна у сусідньому Ржищеві, але наразі результатів ще немає.


У сільського голови запитую, що потрібно зробити, аби зарадити цій проблемі? «Ціна питання» — приблизно два мільйони гривень. Спеціалісти вже зробили свої висновки: щоб вода у Бужанах була придатною для споживання, необхідно замінити на нові всі три водонапірні башти та водопровід, на що вже розробляється проектно-технічна документація. У чималу суму (20 тисяч гривень) обійдеться буріння за селом нової свердловини. Необхідно взяти  проби води, аби знати, чи є в ній отрутохімікати.  


Розуміючи, що  районному бюджету такі витрати не під силу, село вже звернулося з проханням про фінансову допомогу до голови облдержадміністрації Володимира Гунчика, голови обласної ради Ігоря Палиці, народного депутата України Сергія Мартиняка. Таке ж клопотання з інформацією про те, що «якість води не відповідає санітарним нормам (перевищення вмісту пестицидів та отрутохімікатів від 41 до 96 разів)», отримає голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко. Люди просять посприяти і в довезенні чистої води. Бужанівці  надіються, що,  можливо, хтось небайдужий із меценатів і можновладців зголоситься зробити вкрай потрібну справу.

Telegram Channel