Курси НБУ $ 39.57 € 42.12
Громада — велика сила. Доведено у Крухиничах

Волинь-нова

Громада — велика сила. Доведено у Крухиничах

Не чекаючи обіцяної допомоги, депутати цього села, що в Локачинському районі, самі ініціювали ремонт занедбаного приміщення дитсадка, і зробити це вдалося за три роки. Вартість усіх робіт – два мільйони гривень, з них 75 відсотків – кошти сільради

Ірина РОМАНЮК



Щоб оцінити масштаби цієї роботи, насамперед варто повернутися на два десятки років у минуле. Тоді, у кінці 1990–х, через мізерне фінансування закрилося чимало навчальних закладів, найбільше – дитсадків. Так і в Локачинському районі пустками стали ДНЗ у селах Озютичі, Окорськ, Крухиничі… Десь приміщення продали, десь упродовж багатьох літ воно на замку під пильним наглядом місцевих селян, а от у Крухиничах за рік–два із будівлі винесли все, що тільки можна було. Спочатку хтось на районному рівні запропонував облаштувати тут будинок для людей поважного віку, однак далі розмов справа не пішла. Добротна споруда, зведена на початку 1980–х коштом місцевого господарства, понад п’ятнадцять років блимала у світ вибитими шибками, дірявим дахом та пістрявіла автографами місцевих підлітків.



Нині крухиничівський дитсадок не поступається навіть міським навчальним закладам.



Відновлення ДНЗ ініціював Руслан Познякевич, якого у 2010 році обрали крухиничівським сільським головою. Вже через рік сільрада профінансувала проект капітального ремонту дитсадка, витративши на це 30 тисяч гривень. За тодішніми цінами планувалось, що мільйона гривень вистачить на реконструкцію.
З року в рік керівництво сподівалось на державну субвенцію. Справа мала зрушити з місця на початку 2014–го, однак через події на Сході бюджет перерозподілили. Відтак, не чекаючи вже допомоги ні від кого, сільський голова Руслан Познякевич у вересні того ж року на сході селян вніс пропозицію: значну частину коштів, які отримали крухиничівці від агропромислової групи «Пан Курчак» за оренду земель на розвиток своєї громади, спрямувати на ремонт ДНЗ. І хоча скептиків було безліч, бо чомусь мало вірилось у те, що у нинішній складний час знайдуться сотні тисяч гривень, селяни цю пропозицію підтримали. Гроші витратили на встановлення вікон та дверей. Одночасно перший транш надійшов і з обласного бюджету: 122 946 гривень владці скерували на перекриття даху.
У 2015 році одночасно з ухваленням рішення закрити початкову школу у Крухиничах депутати районної ради підтримали пропозицію відкрити на її базі дошкільний навчальний заклад з короткотерміновим перебуванням дітей. Разом із тим ремонт приміщення дитсадка не припинявся. Маючи непогану дохідну частину бюджету, місцеві обранці громади активно спрямовували вільні лишки на ДНЗ.
І ось 31 серпня всі побачили результат 3–річної копіткої праці. Адже нині крухиничівський дитсадок не поступається навіть міським навчальним закладам. Сучасний ремонт, нові меблі, ігровий майданчик – усе це зроблено за кошти та руками інвесторів, будівельників, працівників дитсадка і сільського голови. Тож із нотками радості та гордості, що вдалося згуртувати громаду (а у Крухиничах проживає 700 мешканців), Руслан Познякевич привітав земляків і поінформував про ті проекти, завдяки яким вдалося залучити додаткове фінансування. А їх реалізовано кілька. Крім переліченого раніше, на співфінансування проекту з монтажу системи опалення спрямовано 176 тисяч гривень з державного бюджету. З обласної казни виділено майже 100 тисяч гривень на енергозберігаючі заходи та ще 100 тисяч – для ремонтних робіт. Використано й частину коштів від цільової допомоги агропромислової групи «Пан Курчак» у розмірі піввідсотка плати від вартості орендованих земель на території сільської ради, яка надходить громаді з року в рік.
Завдяки участі у проектах, які реалізовуються на території області фондом Ігоря Палиці «Тільки разом», придбано меблі та облаштовано ігровий майданчик. Тож загалом відновлення дитсадка обійшлося у два мільйони гривень. Відтак, порахувавши усі суми, не без гордості за громаду та її очільника можна зазначити: півтора мільйона – кошти сільської ради — вкладено у майбутнє села, нинішніх та майбутніх дошкільнят.
Традиційно на урочисте відкриття були запрошені усі, хто долучився до цього грандіозного проекту. Вітаючи жителів села із важливою подією, слова подяки гості адресували тим, без кого не було б цього свята, а найперше – сільському голові, який не тільки ініціював ці роботи, а й сам брав у них безпосередню участь. Крухиничівський дитсадок «Зернятко», як розповіла його завідувачка Мирослава Мартинюк, розрахований на 20 діток. Але вже сьогодні у групу записано 22 малюки.
Настоятель місцевого Свято–Покровського храму УПЦ отець Анатолій Івашко разом із хористами відслужив молебень та освятив оновлене приміщення.



Відкриття сільського дитсадка стало справжнім святом.




У відремонтованому ДНЗ і затишно, і весело.


 

Telegram Channel