Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Що робити, коли божевільний керує 25 мільйонами людей?

Волинь-нова

Що робити, коли божевільний керує 25 мільйонами людей?

Північна Корея вихваляється розробкою ядерної і водневої зброї, її жителі готові померти за свого 33-річного диктатора Кім Чен Ина, який погрожує Японії та США. Чи треба цивілізованому світу об’єднатись і першим піти війною на Пхеньян?


Олександр СКІПАЛЬСЬКИЙ,
генерал-лейтенант, екс-заступник голови СБУ (м. Київ):
— Не вважаю за доцільне світовому співтовариству першим наносити упереджувальний удар по Кореї. Цей народ обдурений. І таких у світі багато. Діяти потрібно по-іншому: виробити правильну політику щодо країн, які допомагають Кореї. Це насамперед Росія та Китай, які використовують свою допомогу у власних цілях. Це перше. А по-друге, країнам ядерного клубу не треба було порушувати Будапештський меморандум. Україна віддала свою ядерну зброю, повірила «гарантам», а вони порушили домовленість. І тепер не можуть звертатись до інших, бо є Україна, яка показує всьому світу, чого варті обіцянки власників ядерної зброї. Їм не можна вірити. Інша справа, що Корея брязкає ядерною зброєю, шантажує та лякає, але це вже проблема інша.



Як тільки США поставлять ультиматум Пхеньяну, то відразу Кремль стане на бік Північної Кореї, і це протистояння перейде на глобальне. А як можуть об’єднатися Росія і США – хіба ціною України. Але тоді нас це не влаштовує.




Данило ПОШТАРУК,
директор Волинського академічного обласного театру ляльок, заслужений діяч мистецтв України (м. Луцьк):
— Протистояти, звичайно, треба, але збройне протистояння – це катастрофа для цілого світу. Зараз у Кореї час диктатури, який ми вже пережили. Не буде Сталіна – не буде сонця, вважали тоді зазомбовані радянські люди. І корейці теж роблять зі свого диктатора і царя, і бога. Радіють, що можуть у когось запустити бомбу, наче не розуміють, що це ж обернеться катастрофою і для них. Ідеологія зомбування людей страшніша за будь-яку зброю.


 



Ірина ФАРІОН,
народний депутат України VII скликання (м. Львів):
— Цивілізованому світові треба об’єднатися й піти війною на Путіна. Шоста частина нашої планети належала цій дикунській державі. А сьогодні ця держава всередині України панує, у мисленні українців. Тому не треба шукати ворога далеко, він тут – у нашому телевізорі, у ЗМІ, у виборцях наших, бо саме вони в 2014-му році фактично легітимізували владу Путіна. Бо Порошенко – не явище, відкрите Майданом, а творець Партії регіонів, міністр уряду Азарова в часи Януковича і один із засновників партії Медведчука… До чого, скажіть, тут Пхеньян?! Ось найстрашніша ядерна зброя, яка роз’їдає мозок українців і далі робить із них хохлів та малоросів.



Богдан ШИБА,
луцький міський голова 2006–2010 років (м. Луцьк):
— Було б ідеально, щоб цивілізовані країни об’єдналися, але вони не можуть цього зробити в принципі. Світ поділений на полюси – як можуть об’єднатися Сполучені Штати з Китаєм, з Росією? Як тільки США поставлять ультиматум Пхеньяну, то відразу Кремль стане на бік Північної Кореї, і це протистояння перейде на глобальне. А як можуть об’єднатися Росія і США – хіба ціною України. Але тоді нас це не влаштовує. Це не реальний варіант з об’єднанням. Більш правдоподібний такий, як був в Іраку чи Афганістані – силовим методом. Хоч тут набагато складніше, бо тамтешні диктатори не мали ядерної зброї. І це має зробити Вашингтон. Ніхто інший таких можливостей не має. В Америки значно вищий рівень озброєння, воно сучасніше, досконаліше і дає змогу в одну мить накрити наступальні стратегічні точки Північної Кореї. На мою думку, іншого шляху поставити Кім Чен Ина на місце – нема, принаймні, я не бачу. При тому, якщо відкладати це надовго, то проблема поглибиться, стане ще серйознішою, оскільки Північна Корея продовжує «штампувати» ракети.



Майя МОСКВИЧ,
громадська діячка, учасниця АТО (м. Луцьк):
— Не потрібно першим розпочинати війну ніколи, тим більше на чужій території. Від цього не виграє ні одна сторона, ні інша, а навпаки, будуть неминучими втрати. Можливо, владному диктатору зараз важливо показати своїм фанатичним прихильникам, що він настільки могутній, що здатен знищити земну кулю. Але, думаю, реально їхніх розробок та технологій не вистачить для того, щоб завдати серйозного удару всьому світові. Війна не вихід, потрібно шукати інші шляхи, аби втихомирити зухвалого лідера КНДР, наприклад шляхом роботи спецслужб. Адже ведеться вже боротьба за те, хто першим втихомирить Корею. Так звана «гра мускулами». Є набагато серйозніші глобальні загрози, ніж Північна Корея. Росія, яка веде війну проти України, – насправді небезпечна для світу в плані військових масштабів. А Корею дуже легко в разі чогось нейтралізувати.



Любов ГАНЕЙЧУК,
голова Волинського відділу Союзу українок (м. Луцьк):
— Як жінка, мама і бабуся я проти будь-якої війни. Досить крові і смертей. Треба домовлятися, сідати за стіл переговорів. Північна Корея – непередбачувана держава, і народ там фанатичний, готовий померти за свого лідера, як колись у нас за Сталіна. Але, думаю, що і він не хоче війни, як і його керівництво. КНДР демонструє готовність нанести удар по США. Вона лише погрожує. І Дональд Трамп не ризикне першим розпочати війну. А ось щодо об’єднання держав, то, вважаю, ніхто не повинен стояти осторонь конфлікту між США і Північною Кореєю, обмежуватися закликами припинити його і засуджувати дії агресора. Вони мають об’єднатися, щоб запобігти третій світовій війні, бо якщо вона розпочнеться, то постраждають усі.



Володимир ШЕНДИБИЛО,
заступник головного лікаря з медичної частини Луцької міської клінічної лікарні (м. Луцьк):
— Що тут говорити про Північну Корею, коли навіть нашого північного сусіда-агресора світ втихомирити не може і війна на Сході України досі триває. Звичайно, сучасний рівень озброєння розвинутих країн дає змогу стерти Пхеньян із географічної карти. Але, на мою думку, необхідно шукати мирні, дипломатичні шляхи вирішення проблеми. Ми самі — вихідці із системи диктатури й комуністичного режиму. У Північній Кореї — Кім Чен Ин, а у нас дехто й досі згадує Сталіна. Людей роками зомбували в атмосфері страху й покори, не дивно, що вони готові померти за свого диктатора. Але розв’язувати війну з Північною Кореєю – це піддавати світ реальній ядерній загрозі. Тому краще поганий мир, аніж перспектива тотального знищення.



Григорій ПУСТОВІТ,
виконувач повноважень міського голови, секретар Луцької міської ради (м. Луцьк):
— Перше, що треба було зробити цивілізованому світу, – це дотриматися Будапештського меморандуму, яким дали гарантії Україні, котра відмовилася свого часу від ядерної зброї. У такому випадку можна було б говорити, що це дієвий спосіб зупинити країни, які хочуть мати власну ядерну зброю. Але оскільки цивілізований світ показав лише вміння підписувати меморандуми, але не дотримуватися взятих на себе зобов’язань, то Північна Корея та інші подібні держави будуть робити все, щоб мати таке озброєння. Щодо загрози для світу, то, за великим рахунком, там не настільки потужні ядерні сили, щоб нанести удари Південній Кореї та Японії. Звичайно, багато людей може загинути. Але не думаю, що північні корейці – такі самогубці, аби не розуміти: у випадку війни від Північної Кореї не залишиться каменя на камені.



Cергій ПАНДРАК,
доброволець батальйону «Айдар», засновник і голова Спілки учасників бойових дій та АТО «УВО» (м. Рівне):
— Думаю, війну не можна розпочинати. Це загрожує глобальною ядерною катастрофою. Проблему Північної Кореї необхідно вирішувати тільки дипломатичним шляхом. А світовий досвід нам підказує: всі диктатори закінчують однаково – і корейського рано чи пізно приберуть свої. Ще треба враховувати, що у цій країні живе 25 мільйонів одурманених пропагандою людей, які ні в чому не винні.


 



Ігор ГОРДІЙЧУК,
Герой України, генерал-майор, ректор військового ліцею імені Івана Богуна, уродженець Рівненщини (м. Київ):
— Щодо Північної Кореї, яка, як і Росія, є «імперією зла», необхідно застосувати комплексний підхід. Це військовою термінологією називається операція «Анаконда», або «Удушення». Перекрити й ретельно контролювати всі канали, звідки вони отримують ресурси, фінанси, – й таким чином підірвати їхню економічну базу. Запровадити повноцінні санкції: дипломатичні, торгово-економічні, інформаційні та жорстко контролювати їхнє виконання. Вважаю, що бомбити цю країну – це крайній захід, достатньо буде нанести кілька точкових ударів.



Володимир ФЕСЕНКО,
політолог, директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» (м. Київ):
— Об’єднатися, звичайно, потрібно. Але піти на війну готові не всі. На мою думку, ключовим важелем впливу на Північну Корею залишається економічний тиск. Наявна економічна блокада буде лише посилюватись. Щодо вирішення проблеми військовим шляхом, то воно можливе тільки як відповідь на пряму агресію, тобто війна можлива лише тоді, коли Пхеньян завдасть удару першим.


 



Ганна ГЕРМАН,
народний депутат України V—VII скликань (м. Київ):
— Об’єднуватися країнам необхідно. Уся сила цивілізованого світу полягає в спільному протистоянні небезпекам. Але таке об’єднання має бути лише мирним. Війни допустити не можна в жодному випадку, бо це буде планетарна трагедія.


 


 


 



Петро САГАНЮК,
володимир-волинський міський голова (м. Володимир-Волинський):
— Безперечно, це неподобство, повне безглуздя. На мою думку, цей Кім Чен Ин – не диктатор, а швидше дурень, божевільний. Адже розумна, цивілізована людина не буде так чинити, знаючи, яку загрозу може нести взагалі усьому світу ядерна і воднева зброя. Тому вдаватися до війни, вважаю, не варто, бо це – багато смертей, багато біди, а от об’єднатися усім нормальним країнам, щоб привести шантажиста до тями раз і назавжди, очевидно, треба. Дешевше одного дивака прибрати, щоб тисячі й мільйони могли жити спокійно.


Бліц підготували Галина СВІТЛІКОВСЬКА, Василь УЛІЦЬКИЙ, Лариса ЗАНЮК, Сергій НАУМУК, Кость ГАРБАРЧУК, Мирослава КОЗЮПА, Алла ЛІСОВА, Євгенія СОМОВА, Олександр ДУРМАНЕНКО, Людмила ВЛАСЮК.




Telegram Channel