Курси НБУ $ 39.57 € 42.16
Цьогоріч на Волині значно знизився видобуток вугілля

Волинь-нова

Цьогоріч на Волині значно знизився видобуток вугілля

Незабаром у Києві відбудеться засідання колегії Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, де підведуть підсумки роботи за 8 місяців поточного року та визначать напрямки розвитку вугільної галузі на 2018 рік. Саме тому голова облдержадміністрації Володимир Гунчик ініціював зустріч із представниками місцевого самоврядування Нововолинська, активом профспілкових організацій та керівництвом ДП «Волиньвугілля»

Основна мета зустрічі – напрацювати пропозиції щодо подальшого розвитку шахт Волині, аби спільно представити їх під час колегії міністру енергетики та вугільної промисловості України Ігорю Насалику. Однак, конструктивного діалогу не вийшло, повідомляє відділ інформаційної політики облдержадміністрації.



Вугільна галузь Волині знаходиться під загрозою. Кошти, що направлені у 2017 році на реконструкцію шахти № 10, використовуються неефективно.



Зокрема, за словами генерального директора ДП «Волиньвугілля» Олександра Зоріна, на 2017 рік державному підприємству встановлено завдання із видобутку вугілля – 340 тис. тон, але за 8 місяців поточного року видобуток склав лише 74,6 тис. тон вугілля (40 %). До відповідного періоду зменшено видобуток вугілля на 57,5 тис. тон. Незважаючи на зниження обсягів вуглевидобутку, випуск товарної продукції склав 64 тис. тон на суму 91,6 млн грн.


Натомість, нарікання зі сторони представників профспілкової організації шахтарів лунали на адресу керівництва державного підприємства через недотримання правил охорони праці на шахтах, відсутність спецодягу для шахтарів, недолуге управління тощо. Як наслідок – заборгованість із виплати заробітної плати, нестача кваліфікованих працівників, часті випадки травмування на виробництві. Все це ще більше загострює ситуацію на підприємстві.


Всі сторони зійшлись на одному, що ДП «Волиньвугілля» необхідна реорганізація, про що минулоріч говорив сам міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик. На жаль, все це залишилося лише на папері, тому це питання знову підніматимуть під час засідання колегії.


– Вугільна галузь Волині знаходиться під загрозою. Кошти, що направлені у 2017 році на реконструкцію шахти № 10, використовуються неефективно. Тому, аби не повторити попередніх помилок, маємо чітко визначити перспективи волинських шахт на наступний рік. Моя пропозиція – замінити ДП «Волиньвугілля» на шахтоуправління, що стане складовою частиною єдиної української вугільної компанії. Своєю чергою, десята шахта стане структурним підрозділом шахтоуправління, що фінансуватиметься з Державного бюджету. А в проекті бюджету на 2018 рік на розбудову шахти № 10 необхідно закласти суму, яку раніше озвучували міністру енергетики та вугільної промисловості, – 650 мільйонів гривень. Це дасть можливість нам в кінці року запустити першу лаву, – зазначив Володимир Петрович.


Окрім того, керівника найвищої виконавчої гілки влади в області звернувся з проханням до шахтарів Волині до прийняття стратегічних рішень: до затвердження Державного бюджету на 2018 рік не кхвалювати ніяких кардинальних рішень, пов’язаних із збуренням ситуації стосовно шахтарської проблеми.


 

Telegram Channel