Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
У сільській школі навчання у дві зміни не буде. Вже зовсім скоро

Волинь-нова

У сільській школі навчання у дві зміни не буде. Вже зовсім скоро

Днями голова облдержадміністрації Володимир Гунчик оглянув опорну школу в с. Дубове та ознайомився із станом справ на будівельному майданчику у Вербці – там зводять додаткові приміщення для тамтешнього навчального закладу

Школа у с. – один із тих важливих освітянських об’єктів, які планують завершити вже за кілька місяців. У планах – у 2018-му. Одначе, якщо все складеться в позитиві з фінансуванням, і з рівнем виконання робіт, цілком ймовірно, що перерізатимуть стрічку раніше, повідомляють у відділі інформаційної політики облдержадміністрації.



Завдання – докласти максимум зусиль, аби впоратися з цим об’єктом уже цього року. Але нікого не жену й дат не встановлюю. Вийде – добре. Ні – переходимо в 2018-й. Але якість – передусім.



 Школа, котра зовсім нещодавно отримала статус навчально-виховного комплексу, – єдиний навчальний заклад у селі. Нині тут навчається чотири сотні дітей. Приміщень не вистачає, тому здобувають знання малі школярі у дві зміни.


– Із-вересня цього року наша школа І-ІІІ ступенів реорганізована у «Навчально-виховний комплекс загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад», – розповіла директор закладу Валентина Саковська. – Приміщення, в якому ми організували навчально-виховний процес, не пристосоване для занять шкільного підрозділу. Зведення додаткового корпусу вивільнить частину приміщень і дасть змогу перевести діток середньої ланки в однозмінне навчання. Зараз ми треті-четверті класи перевели у півтора змінне навчання, що досить незручно і неправильно. Діти ідуть у другу зміну – закінчується о 16:30.


Добудувати цілий корпус до школи стало можливим завдяки коштам із Державного фонду регіонального розвитку й, звісно, співфінансуванню з місцевих бюджетів. Аби будівельні роботи йшли тими ж темпами, що й нині, вирішили наблизити фінансування з попередніх місяців 2017-го. Окрім того, ймовірно, що на цей же об’єкт спрямують і стабілізаційну дотацію. Принаймні такий механізм запропонував голова облдержадміністрації.


– Ми готові всю дотацію дати сюди, – підтримав Володимира Петровича Віктор Козак, голова Ковельської райдержадміністрації.


Додаткові кошти готові віднайти й в казні Дубівської ОТГ. На цьому наголосив голова тамтешньої ОТГ:


– Узагалі кошти, звісно, розплановані, але для того, щоби закінчити цей об’єкт, ми віднайдемо гроші для дофінансування, – зауважив Роман Троцюк. – Я думаю, що ми ретельно вивчимо це питання. Суму зараз не озвучу, але, думаю, що кошти ми знайдемо.


Оглянувши будівництво та поспілкувавшись із підрядниками, керівництвом закладу та представниками місцевої влади, Володимир Гунчик підсумував: до справи слід підходити комплексно й не зупинятися на півдорозі.


– Завдання – докласти максимум зусиль, аби впоратися з цим об’єктом уже цього року. Але нікого не жену й дат не встановлюю. Вийде – добре. Ні – переходимо в 2018-й. Але якість – передусім. Разом із тим, нагадую, що в жовтні завершується прийом проектів по ДФРР на наступний рік. Думаю, доцільно продовжити роботу й по цій школі. В такий спосіб можемо добудувати ще сучасну їдальню, навести благоустрій. Тому – робіть проекти. 10% ДФРРу маємо спрямовувати на спортивні об’єкти. То чому ні? Робіть проект спорткомплексу. Тим більше, що є об’єднана громада. Думаю, співфінансування вдасться знайти. Сьогодні держава робить серйозні кроки в царині децентралізації. І саме громади почали це відчувати.


 Крім того, у перевагами, які відкриває децентралізація, керівництво Дубівської ОТГ намагається скористатися з максимальною користю для громади. Отримання статусу опорної школи – один із кроків. І варто наголосити, що заклад абсолютно відповідає відповідному статусу.


Окрім того, цьогоріч навчальний рік тамтешні учні та педагоги почали з експерименту: у Дубівській ЗОШ І – ІІІ ступенів разом із першовереснем стартував експеримент у рамках впровадження концепції Нової української школи.


Цьогоріч силами місцевої влади чимале шкільне подвір’я виклали бруківкою. Разом із тим, старий корпус навчального закладу потребує ремонту. Словом, дубівські освітяни не лише демонстрували результати, але й прохали у голови облдержадміністрації допомоги. Особливо там, де питання – «коштовні».


У планах - зробити перекриття та утеплення фасадів, – наголосив Віктор Козак. – Цьогоріч десь півтора мільйона гривень піде на цей заклад.


 


 

Telegram Channel