Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Гройсман, який гуляє сам по собі

Волинь-нова

Гройсман, який гуляє сам по собі

39-річний український прем’єр тримається на відстані від Президента, не любить Тимошенко і обожнює свою тещу

Василь РОГУЦЬКИЙ


Коли Володимир Гройсман чує про Юлію Тимошенко, він внутрішньо напружується. І навпаки — якщо пан прем’єр занервував — можна підозрювати, що він згадав про неї. Інколи навіть може не вимовляти її імені, але відчувається, що сперечається з «газовою принцесою» заочно. Особливо це було помітно, коли Гройсман тільки сів у прем’єрське крісло. Тому не дивно, що найбільш емоційним він був саме стосовно леді Ю. Пригадуєте, як пропонував віддати Тимо­шенко Росії, якщо Україна програє суд у Стокгольмі щодо газових угод?



Юлію Тимошенко я знаю років 10. Вона риторику свою ніколи не змінювала: їй чим гірше — тим краще. Вона бореться за владу, це для неї наркотична залежність. Тому вона завжди буде говорити про те, що все пропало, усе вкрали і так далі.



Ось як прем’єр теперішній характеризує прем’єрку колишню: «Юлію Тимошенко я знаю років 10. Вона риторику свою ніколи не змінювала: їй чим гірше — тим краще. Вона бореться за владу, це для неї наркотична залежність. Тому вона завжди буде говорити про те, що все пропало, усе вкрали і так далі. Я думаю, що їй треба бути самокритичною і розповісти про те, як вона працювала в цьому секторі. Я ще у школі вчився, а вона вже була «газовою королевою» в Україні».
Петру Порошенку Володимир Гройсман не дає таких розлогих характеристик. «Мою залежність від Президента перебільшують», — ото й усе з «неформального». Водночас Гройсман майстерно вміє дистанціюватись від «проколів» глави держави. Як він гарно виплутався із скандальної історії із Саакашвілі! «Не знаю, — заявив він, — що з тим популістом Міхеілом робити, та й то не моя компетенція, а Порошенка. А я всього лиш дороги будую і реформи роблю».
Словом, як з гуски вода. Такого в університетах не навчать. Які, як відомо, Гройсман вважає не обов’язковими для усіх українців. Цілком можливо, що до такого висновку дійшов на власному досвіді. Адже працювати Володимир Гройсман почав у 14 років слюсарем на малому підприємстві «Школяр». А вже у 16 посів посаду комерційного директора на ринку «Юність» у Вінниці, який належав його батькові. Кажуть, що Борис Ісаакович замість себе навіть посилав неповнолітнього сина на ринкові «розбірки».
Але свою «корочку» про вищу освіту, як це й годиться, Гройсман таки отримав, і не одну. Керуючи на ринку, він заочно навчався у Вінницькому інституті регіональної економіки та управління, має диплом правознавця. А у 2003-му став двічі юристом — отримав диплом спеціаліста з правознавства ще й у вінницькій Міжрегіональній академії управління персоналом. Через кілька років у цьому навчальному закладі, до речі, розгорівся скандал — виявилося, що там видавали більше документів про закінчення ВНЗ, ніж мали студентів. Є у Гройсмана і третя вища освіта, здобута заочно в Націо­нальній академії управління при Президентові України. Щоправда, «професора» із себе прем’єр не корчить, — «червоних» дипломів і наукових ступенів не має.
А чому любить тещу? А чому ж її не любити? Оформив на неї «трохи» нерухомості і тепер має де жити. Коли наприкінці минулого року Гройсмана запитали про записані на «другу маму» дві квартири і два паркувальні місця в елітному житловому комплексі «Новопечерські липки» вартістю приблизно 680 тисяч доларів, він заявив: «Те, що моя теща, яку я дуже люблю, має своє житло в Києві, для мене це, напевне, дуже добре. Ми зараз там мешкаємо з нашою родиною. І взагалі я хочу вам сказати, що я дуже люблю свою тещу, дуже, надзвичайно. Завжди їй допомагав і буду допомагати в будь-яких умовах». Говорив про тещу з усмішкою і теплотою. Видно, справді любить.


ДОВІДКА «ВОЛИНІ-НОВОЇ»
Володимир Гройсман народився 20 січня 1978 року, на стику сузір’їв Козерога та Водолія. «Насправді він Водолій, — каже одеський астролог Влад Росс. — Це знак змін, знак людей, які керуються принципом «не словом, а ділом». Гороскоп на 2017-й для прем’єра — сприятливий.

Володимир Гройсман одружений. Дружина — Олена Іванівна Гройсман. Виховують двох доньок — Христину та Ірину — і сина Давида. Дівчата навчаються у Великобританії.


 

Telegram Channel