Курси НБУ $ 39.60 € 42.28

Вбивця Ребета, якого кадебісти вважали небезпечнішим за Бандеру, тренувався на собаці

12 жовтня 1957 року у Мюнхені агент КДБ Богдан Сташинський (на фото) порскнув в обличчя лідера ОУН ціанистий калійї


Один з ідеологів українського націоналізму Лев Ребет та його головний суперник Степан Бандера мали чимало спільного. Кожен очолював націоналістичну організацію, жили у Мюнхені за 20 хвилин ходу один від одного і загинули обидва від ціанистого калію, яким у них вистрілив Богдан Сташинський восени з інтервалом у два роки.
В ОУН він вступив ще юнаком, а згодом займав високі посади в організації, зокрема був заступником голови Українського державного правління у Львові (по суті віце–прем’єром). Три роки відсидів у концтаборі Освенцім. Після війни поселився у Мюнхені. У 1954 році внаслідок відкритого конфлікту з Бандерою Лев Ребет і Зиновій Матла оголосили про створення нових керівних органів Закордонних частин ОУН, які очолили «на пару». Через це членів цього крила охрестили «двійкарями». Незабаром «двійкарі» легітимізували нову організацію — ОУН(з), тобто «за кордоном».



Секретна лабораторія розробила схожий на ручку пристрій, яким можна було впорскнути в обличчя ціанистий калій.




Між двома течіями націоналістів виникли чвари. КДБ вирішив посилити їх. За розрахунком кадебістів «двійкарі» мали запідозрити у вбивстві Ребета бандерівців. Так і трапилося. А коли загинув Бандера, то у його соратників виникли підозри, що це помста «двійкарів».
Спочатку Ребета хотіли приспати і викрасти, та це не вдалося. Тоді «теоретичного голову» закордонних українців вирішили прибрати. Для цього секретна лабораторія розробила схожий на ручку пристрій, яким можна було впорскнути в обличчя ціанистий калій. Випробувати нову зброю Богдан Сташинський, якому доручили вбивство, вирішив на собаці. Відвіз пса у ліс і вистрілив отрутою. Тварина загинула.
Ребета він чекав у під’їзді його будинку. Зброю заховав у скручену газету і коли очільник ОУН(з) наблизився, то вистрілив йому в обличчя. Через півтори хвилини Ребет помер. Отрута випарувалася і медики не помітили її слідів. На мікроскопічні скалки скла на шкірі не звернули уваги.
Як відзначають сучасні досл ідники, низка ідей Лева Ребета нині знову актуальна. Йдеться про формування української нації на політичній та культурній, а не етнічній основі, про консолідацію суспільства на базі національної ідеї та на залежності розвитку нації від забезпечення нею прав особи. Про інші цікаві факти щодо 12 жовтня дізнавайтеся в нашій рубриці «Доброго дня Вам, люди!»


 

Telegram Channel