Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
Яцик і Зірка вже наминають сіно в Луцькому зоопарку (фото)

Волинь-нова

Яцик і Зірка вже наминають сіно в Луцькому зоопарку (фото)

Обіцяними новоселами стала пара яків

У Луцькому зоопарку знову замешкали яки!


Нові тварини прибули до нас на 5 років із зоопарку «Лімпопо» на Львівщині, згідно з договором перетримки. Це – пара свійських яків: Яцик і Зірка. Копитні добре пережили транспортування й освоїлися на новому місці.



У їхньому зовнішньому вигляді дивовижним чином поєднуються риси бика і зубра, барана і кози. У коня ж як «позичив» хвіст.



Ця тварина – дуже давня. Згадки про яків є навіть у манускриптах тибетських літописців. Але тоді ці могутні бики в розкішних шубах, виявляється, вважалися великим злом для людського роду.


Яки – тварини, що живуть у горах. Стада цих величних красенів стають все меншими і меншими. У природному вигляді вони мешкають тільки в районах Тибетських гір.


Неможливо заперечувати те, наскільки гарні ці довгошерсті гірські тварини. Яки, відрізняються від інших великих парнокопитних своєю пишною довгою шубою. У їхньому зовнішньому вигляді дивовижним чином поєднуються риси бика і зубра, барана і кози. У коня ж як «позичив» хвіст. Цей богатир може досягти у вазі 1000 кг. Хоча – це стосується тільки самців, самки значно менші (у середньому – 350-380 кг).


У природі, постерігаючи, як могутній кошлатий бик на величезній висоті йде по гірській вузенькій стежці, дивуєшся, як граціозно, без тіні страху він балансує над прірвою. Дуже вже любить цей красень висоту – біля підніжжя побачити його майже не можливо. До речі, дикі яки, зустрівши людину, без роздумів атакують його. На щастя, на висоті 6000 метрів, де вони люблять проводити більшу частину життя, такі зустрічі відбуваються вкрай рідко. Бо люди не можуть перебувати високо в горах через нестачу кисню. Домашні яки, до речі, також воліють перебувати подалі від людей, їм спокійніше поруч із собі подібними.


Яків називають хрюкаючими биками через те, що при перших ознаках загрози ці тварини видають звуки, які нагадують рохкання. Якщо стаду загрожує небезпека, малюків щільним кільцем оточують дорослі бики і тримають таким чином оборону.

Telegram Channel