Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
«Україна – це дуб, який єднає землю та небо...» (фото та відео з виставки)

Волинь-нова

«Україна – це дуб, який єднає землю та небо...» (фото та відео з виставки)

Сьогодні у Волинській ОДА відкрилась виставка картин

Олександр ДУРМАНЕНКО


Фото автора


Відео Олександра ПІЛЮКА


 


Сьогодні в приміщенні Волинської обласної державної адміністрації відкрилась незвичайна виставка картин під назвою "Західне Полісся". На перший погляд, їх присвячено лісовим пейзажам. Але, як розповів Голова ВОО Українського Фонду Культури Генадій Сарапін – виставка є не лише збіркою найкращих робіт наших митців, але й приурочено її до завтрашнього Дня захисника України. Традиційно, 14 жовтня відзначається й день створення УПА – тож цього року ми святкуємо її 75-ту річницю.



За словами пана Генадія, саме ліс був прихистком вояків. Тут УПА народилась, ліс давав житло, їжу та захист патріотам України.



Як розповів Генадій Сарапін – на виставці презентується результат більше 50-ти пленерів – творчих виїздів художників на природу. І об’єднано роботи не лише тим, що в них передається краса лісу, але й його символічне значення.


За словами пана Генадія, наші пращури здавна шанували ліс, адже з нього почала формуватись наша ментальність. Захоплення й страх предків перед могутніми силами природи призвели до творення культури. Тому й шануємо ми саме дуб – символ України – могутнє дерево, яке проростає із Землі та піднімається до Космосу. А вояки УПА постали справжніми захисниками української культури від її руйнування. І в такому контексті по новому сприймається образ «ЛІСУ», як не лише красивого природного місця, але й місця прихистку захисників.


Яскравим фіналом відкриття експозиції став виступ самобутнього автора-виконавця Миколи Більшевича. Як зазначив сам бард: «Ніколи не думав, що написані колись вірші, будуть такими актуальними». А після цього полинули пісні, присвячені усім, хто боронив і боронить нашу Україну від загарбників.













Telegram Channel