Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Дрімуча необізнаність робить діабетиків інвалідами

Волинь-нова

Дрімуча необізнаність робить діабетиків інвалідами

«Не підсаджуйте на інсулін, призначте краще таблетки», — такі вимоги часто ставлять лікарям–ендокринологам пацієнти, ризикуючи розплатитись здоров’ям і навіть життям за своє невігластво. Тож варто прислухатись до думки авторитетних фахівців

 Лариса ДЖАНКАРАШВІЛІ, заслужений лікар України, головний позаштатний спеціаліст з ендокринології обласного управління охорони здоров’я:
     — Незважаючи на активну просвітницьку роботу, все ж не вдається донести до кожної людини інформацію про особливості цукрового діабету — захворювання, яке вимагає замісної інсулінової терапії. Ось і нещодавно звернувся 20–річний юнак із Горохівського району, твердить одне: інсуліну колоти не буду. Не усвідомлює, що це — життєво необхідний препарат, який дасть змогу повноцінно жити до глибокої старості. З цукровим діабетом можна працювати, займатися спортом, народжувати дітей. Головне — контролювати рівень глюкози, консультуватися з ендокринологами, виконувати їхні рекомендації.
     Уже цього року в області 78 осіб оформили інвалідність у зв’язку з цукровим діабетом. Вражаються судини очей, хворі втрачають зір. Ще одне грізне ускладнення — ниркова недостатність. Часто у діабетиків трапляються інфаркти, інсульти. І все це через байдуже ставлення до власного здоров’я.




Уже цього року в області 78 осіб оформили інвалідність у зв’язку з цукровим діабетом.



     У літніх людей нерідко виникає діабет другого типу, при якому застосовують таблетовані цукрознижувальні препарати. На жаль, серед тих, кому за 65, майже половина хворих на діабет, але вони про це не підозрюють. Потрапляють до лікарні вже тоді, коли розвиваються серйозні ускладнення, як, наприклад, гангрена стопи.
     
     Тетяна ЧЕРНИШ, головний позаштатний спеціаліст із дитячої ендокринології, завідувачка ендокринологічного центру обласного дитячого територіального медичного об’єднання:
     — На Волині зареєстровано 160 дітей, хворих на цукровий діабет. Щороку виявляємо понад два десятки маленьких діабетиків. І це не тільки болюча медична проблема, а й соціальна. Необхідно навчити дорослих, як контролювати стан здоров’я дитини, яким повинно бути її харчування, фізичні навантаження.
     Діабет у дітей — першого типу, інсулінозалежний. Сьогодні для маленьких пацієнтів передбачено використовувати тільки високоякісні людські інсуліни іноземного виробництва.
     Дуже часто батьки запитують, чим зумовлене захворювання. У першу чергу говоримо про спадковий фактор, також відзначається вплив перенесених вірусних інфекцій, стресових ситуацій. Вважаю, що у лікуванні дітей із цукровим діабетом має бути задіяна мультидисциплінарна команда фахівців, щоб із батьками працювали не тільки ендокринологи, а й психологи, офтальмологи, нефрологи, невропатологи.
     Особливу настороженість повинні викликати діти із ожирінням. Вони — в групі ризику. Тільки спільними зусиллями медиків, батьків можна боротися з цукровим діабетом.


 

Telegram Channel