Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Дитина кашляє, аж синіє. і нема на те ради?..

Волинь-нова

Дитина кашляє, аж синіє. і нема на те ради?..

Через тривалі перебої у забезпеченні вакцинами в Україні вдвічі, а в окремих областях і вп’ятеро, зросла захворюваність на кашлюк (коклюш)

    
     
Насправді ситуація ще загрозливіша, адже нерідко лікарі (чи внаслідок сумнівів при діагностуванні, чи з інших причин) не пов’язують скарги на кашель з цією недугою. Пишуть: обструктивний бронхіт, ГРВІ тощо. Батьки скаржаться: дитина бухикає аж надривається, приступи повторюються кілька десятків разів на добу, а призначені ліки не допомагають…
     
Очевидно, багатьох збиває з пантелику типовий для застуди початок перебігу хвороби — невисока температура, головний біль, нежить. От і списують усе на гостре респіраторне захворювання. А через кілька днів з’являється кашель, який нестерпно мучить. Особливо небезпечна ця недуга для немовлят, торік на Львівщині від кашлюка померла двомісячна дитина.


 



Батьки скаржаться: дитина бухикає аж надривається, приступи повторюються кілька десятків разів на добу, а призначені ліки не допомагають…




     
Збудник хвороби є довкола нас постійно, це — бактерія бордетела. В організм вона потрапляє повітряно–крапельним шляхом, як і вірус грипу. У дорослих кашлюк протікає у стертій формі, а от діти переносять його дуже важко. Річ у тому, що збудник хвороби в організмі виділяє сильний токсин, який діє на центральну нервову систему, подразнює нервові рецептори і спричиняє кашльовий рефлекс. У складних випадках напади кашлю викликають блювоту, судоми, зниження тиску. Часто розвиваються серйозні ускладнення, зокрема, пневмонія.
     
Бордетела чутлива до антибіотиків, але вони ефективні лише на початку захворювання. Якщо ж правильний діагноз встановлено не відразу, кашель може мучити навіть до кількох місяців. Як правило, якщо час втрачено, лікарі призначають протиспазматичні препарати й ліки, що стримують запальний процес і допомагають запобігти ускладненням.
     
Полегшити стан хворого допомагають прогулянки біля водойм, де повітря прохолодне, вологе. У приміщенні найкомфортнішою для недужої дитини є температура 15 — 16 градусів, а вологість повітря — до 50 відсотків.


 


 

Telegram Channel