Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

Щоб майбутнє не пішло з димом

Нікотин — наркотик, залежність від якого формується найшвидше. Уже сьома випалена цигарка викликає потяг до паління


     Анжела РИБАНОВИЧ, лікар Центру планування сім’ї Луцького клінічного пологового будинку
     
     На жаль, сьогодні дуже часто можна бачити дівчат-підлітків, жінок, які гублять здоров’я, пускаючи його з димом. Кожна цигарка містить до 40 речовин, які провокують онкозахворювання. Причиною раку легень у восьми з кожних десяти хворих є куріння. Ризик раку шийки матки у жінок, які палять, утричі вищий. Частота пульсу в курців на 10 — 12 ударів за хвилину більша, тому серце «зношується» швидше.
     Паління призводить до проблем у репродуктивній системі жінок і чоловіків, часто стає причиною непліддя. А вагітна з цигаркою вчиняє злочин, бо нікотин затримується в плаценті, погіршує кровопостачання плоду киснем, а отже, дитина може народитися із серйозними вадами.
     У підлітків, які курять, спостерігаються затримки розумового і фізичного розвитку. Дівчатам варто знати, що через цигарки втрачається милозвучність та чистота голосу, змінюється колір шкіри, псуються зуби, а з рота чути неприємний запах. Більшість курців страждає від запалення бронхів, порушень травлення, болю у шлунку.
     Серйозну небезпеку становить і так зване пасивне куріння. У жінок, чиї чоловіки не розлучаються з цигарками, ймовірність вмерти від раку легень у чотири рази більша. Ще більша загроза для дітей, які змушені дихати димом. Тож варто задуматись, перш ніж узяти до рук сигарету.


 

Telegram Channel