Курси НБУ $ 39.23 € 42.44

 Як літній людині знайти доступну юридичну допомогу?

     «У мене пенсія 1400 гривень. Виникла потреба звернутися до суду і виявилось, що за послугу приватного адвоката – щоб написати заяву до суду, — треба заплатити 500 гривень. Судовий збір коштує ще від 500 до 1000 грн. Як при таких цінах пенсіонер може захистити свої права? Які плати стягує суд за звернення до нього? І як жителю провінції знайти доступну юридичну допомогу?       Ветеран праці, пенсіонер Лебеч Леонід Іванович, смт Любешів».


 Шановний Леоніде Івановичу!
     Сьогодні є чинним Закон України «Про судовий збір», який визначає правові засади справляння судового збору, платників, розміри ставок судового збору тощо.
     Зокрема, за подання фізичною особою позовної заяви майнового характеру сплачується судовий збір у розмірі одного відсотка ціни позову, але не менш як 0,4 розміру мінімальної заробітної плати та не більш як 5 розмірів мінімальної заробітної плати. 
     За подання фізичною особою позовної заяви немайнового характеру сплачується судовий збір у розмірі 0,4 розміру мінімальної заробітної плати.
     Розмір мінімальної заробітної плати на 1 січня 2016 року становив 1378 грн (у разі, якщо мінімальна зарплата протягом року підвищувалась, до уваги все одно береться той її розмір, який був на 1 січня).
     Таким чином, для того, щоб звернутись до суду, наприклад, із позовом немайнового характеру, необхідно сплатити судовий збір у розмірі 551,2 грн(1378х0,4=551,2).
     Разом із тим ст. 1 Закону України «Про судовий збір» визначає пільги щодо сплати судового збору та категорії осіб, які звільняються від його сплати.Ветерани праці та пенсіонери за віком до таких осіб не належать. 
     Відповідаючи на поставлені вами запитання, також маю зазначити, що на сьогоднішній день в Україні діє мережа установ, що надають безоплатну правову допомогу, яка передбачає отримання громадянами правової допомоги за рахунок коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів та інших джерел.
     Для того, щоб отримати правову допомогу, вам необхідно звернутись до відповідного територіального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
     Зокрема, Ковельський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, адреса: м. Ковель, вул. С. Бандери, 5, надає правову допомогу жителям Любешівського району Волинської області. У ньому вам зможуть допомогти з підготовкою позовної заяви та подачею її до суду.
     Варто зазначити, що відповідні процесуальні кодекси Українипередбачають відшкодування позивачу, тобто вам, понесені судові витрати, в тому числі судовий збір, у випадку задоволення вашого позову.


 

Telegram Channel