Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

 Пенсіонери звільняються від земельного податку

  Євген Леончук із села Костюхнівка Маневицького району поставив два запитання, які стосуються земельних паїв.       1. Моя дружина сім років тому отримала у спадок земельні паї. Ніхто їх у нас не орендує, й самі їх ще не обробляємо. Відтак жодного доходу з тієї землі поки не маємо. Ми обоє з дружиною інваліди, маємо п’ятеро дітей. Раз на півроку отримуємо соціальну допомогу як малозабезпечена сім’я. Недавно виявили, що у нас вираховують із отримуваної допомоги в літній період 500 гривень, у зимовий – 300 через те, що маємо земельні паї. Чому з нас утримують гроші, якщо ми не маємо жодного доходу?


   2. Нещодавно дізнався, що хтось нібито хоче взяти в оренду земельний масив. І наші паї нібито хочуть перенести в інше місце. На один пай ми маємо державний акт. На інший – ще ні, але він виділений у натурі. Чи можуть паї перенести в інше місце без нашої згоди? 
     
     
1. Пане Євгене, Податковим кодексом України передбачено, що фізичні особи, які є власниками земельних часток (паїв), повинні сплачувати за них земельний податок. Разом із цим Податковий кодекс України передбачає і пільги щодо сплати податку для фізичних осіб. Зокрема, від сплати податку звільняються: інваліди першої і другої групи; фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років; пенсіонери (за віком); ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. 
     
Хочу зауважити, що звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної вищевказаної категорії фізичних осіб, поширюється лише на одну земельну ділянку за кожним видом використання у граничних межах: для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари; для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 га, в селищах – не більш як 0,15 га, у містах – не більш як 0,10 га; для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 га; для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 га; для ведення садівництва – не більш як 0,12 га. 
     
Якщо розмір ділянки перевищує зазначені норми, то податок нараховується тільки за площу, яка перевищує встановлені межі граничних норм. Таким чином, ваша дружина, у власності якої є два земельні паї, має право на пільгове оподаткування лише одного з них. Для отримання пільги щодо сплати земельного податку фізична особа повинна подати до контролюючого (податкового) органу за місцезнаходженням земельної ділянки заяву довільної форми про надання пільги та документи, що посвідчують право такої особи на пільгу.
     
Також важливо пам’ятати, від сплати податку звільняються власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику єдиного податку четвертої групи (ст. 281 Податкового кодексу України).
     
***
     2. 
На запитання щодо переміщення земельного паю повідомляю таке. У випадку якщо ви, як власник земельної ділянки, що знаходиться всередині єдиного масиву, котрий використовується спільно власниками земельних ділянок чи іншими особами для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, маєте бажання використовувати належну вам земельну ділянку самостійно, то ви можете обміняти її на іншу земельну ділянку на межі цього або іншого масиву (ч.1 ст.14 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)»).
     
Такий обмін земельними ділянками здійснюється за згодою їхніх власників та обов’язково посвідчується нотаріально. Обмін земельними ділянками здійснюється відповідно до Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)».
     
Таким чином, без вашої згоди ніхто не зможе обміняти ваші паї чи перенести їх в інше місце.


 

Telegram Channel