Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
М’ясні кури кращі за індиків

Волинь-нова

М’ясні кури кращі за індиків

Тетяна Євтушик (на фото) із Буциня Старовижівського району розводить орпінгтонів, брам та французьких гусей…

 


Сергій НАУМУК


 


На таких породах господиня зупинила свій вибір не одразу. Її родина свого часу придбала у Буцині будинок під дачу. Згодом завели і живність, тож комусь доводилося постійно бути на місці. Спочатку вирощували звичайних курей. А коли на базарі випадково побачила орпінгтонів: півня і курку вагою 6 кілограмів, то просто закохалася у цих птахів. Відтак вони з’явилися на подвір’ї у Євтушиків.


Величезні півні важать до шести кілограмів. Курочки, звісно, менші. Оскільки це м’ясна порода, то несуться вони рідше: можуть дати яйце через два–три дні.


— Дивіться, як водять курчат, – показує Тетяна Миколаївна на виводок. – Курки орпінгтонів – чудові квочки.


Решта птиць бродить в окремих загорожах. Аби не вистрибували звідти, їм підрізають крила та хвіст. Оскільки кури важкі, то достатньо парканця висотою 60 сантиметрів, щоб були на місці. Господиня віддає перевагу цій породі перед індиками. Останні або потребують утримання в пташнику, або ж ходять на далекі відстані. Підходимо до курника з орпінгтонами. У загоні два півні та сім курок.


— Одне яйце коштує 25 гривень. Якщо продавати їх незаграними, то покупці ображатимуться. Тому на три–чотири курки треба одного півня. Когути тяжкі і видирають пір’я у курей на спинах. Але до осені вони наберуть товарного вигляду. Для двох чубарочок пошила попони, аби їм сонце не пекло на голу шкіру. Вичитала про це в інтернеті, – каже пані Тетяна.


 



Орпінгтони кругліші і швидше набирають масу. А в брами перший рік ростуть кості, а вже потім птиця стає масивнішою.



 


Окрім улюблених орпінгтонів, на обійсті є й інша птиця: гібрид м’ясних курей зі звичайними несучками та м’ясні брами. Якось Тетяна Миколаївна придбала яйця голубого кольору мексиканської породи араукана. Та продавець виявився недобросовісним: серед курчат, що вилупилися, були і чорні брами, і білі брами. Пані Тетяна вельми ретельно ставиться до підбору порід та їх змішування. Тому цих птиць довелося збути, крім однієї, яка справді несла голубі яйця. Тепер ця курка висиджує курчат.


Запитую, птахи якої породи ростуть більшими: брами чи орпінгтони?


— Кожна по–своєму. Орпінгтони кругліші і швидше набирають масу. А в брами перший рік ростуть кості, а вже потім птиця стає масивнішою. Моя ляля, – чухає спинку півневі Тетяна Миколаївна. Уся живність легко йде до рук, бо звикла, що господиня пестить.


Поруч у садку поважно походжають французькі гуси. Їх привезли із Закарпаття. Виростають до 12 кілограмів. Проте якщо годувати натуральними кормами (а пані Тетяна тільки так і робить), то, певно, такої ваги не досягнуть. Годують птицю сумішшю із пшениці, вівса, ячменю та кукурудзи. Зерно мелють на млинку і змішують. Стартовий комбікорм дають лише пташенятам до місячного віку. Проте переваги породи таки даються взнаки: півторамісячні гусенята вже мають вигляд чималих гусей.


 

Telegram Channel