Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
Неземне кохання

Волинь-нова

Неземне кохання

9 жовтня 1966 року британський рок-музикант, засновник гурту «Бітлз» Джон Леннон, втомлений, охоплений творчою кризою, зайшов у галерею «Індіка», де готувалася виставка інсталяцій авангардної японської художниці із дуже заможної сім’ї Йоко Оно. Він і не здогадувався, що цей вечір змінить усе його життя

 


Для мільйонера та зірки Леннона зробили виняток і дозволили відвідати виставку до її відкриття. Посеред залу стояла біла драбина, глядачі повинні були підніматися нею і в лупу роздивлятись інсталяцію на стелі. Джон піднявся цими сходинками і побачив на полотні слово «Так». Пізніше він згадував про це: «Якби там було написано «Ні», я пішов би і ніколи б не повернувся. Але в ту мить я здивувався і почувався дуже затишно. У цьому було стільки хорошого!»
     Того осіннього дивного вечора Йоко Оно зовсім не сподобалася Джону. Маленька, непоказна, але з величезною чорною шевелюрою, у свої 34 вона була ніким, невизнаним генієм. А він – 28-річна рок-зірка на вершині Олімпу.
     Але Йоко тоді для себе вирішила все й одразу. «Нарешті я знайшла того, кого варто кохати», – написала вона у своєму щоденнику. І почала облогу Джона Леннона, що тривала півтора року. Йоко Оно засипала Джона листівками із загадковими написами: «Танцюй», «Дихай», «Дивися на зірки до світанку». Вона ночами чергувала під будинком Джона, телефонувала йому, влаштовувала істерики його дружині Синтії.
     І якось Синтія застала на кухні Леннона і Йоко: вони насолоджувались ранковою кавою в обіймах одне одного. «Познайомся, це Йоко», – сказав Джон.
     Йоко заповнила життя Джона, вона, наче тінь, усюди йшла за ним, під час репетицій пильно дивилася на струни його гітари, поки він творив свою музику. Кожен із них розлучився, всі витрати з розлучення Йоко оплатив Джон. Задля неї Леннон був навіть готовий на злочин – вони кілька разів планували викрадення її доньки. А ще він завжди вірив у геніальність своєї дружини–художниці, хоча світ сприймав її тільки як місіс Леннон.


 



Йоко Оно засипала Джона листівками із загадковими написами: «Танцюй», «Дихай», «Дивися на зірки до світанку».



 


     У 1973 році вони розсталися. Джон почав багато пити, неймовірно скандалив і писав геніальну музику, заробив купу грошей і знову став неперевершеним музикантом для всього світу. А Йоко зрозуміла, що найголовніше для неї – це Джон. Без нього ні її творчість, ні її життя не мають сенсу. Вони помирилися.
     І в ім’я кохання 9 жовтня 1975 року, саме на його 35-річчя, Йоко народила Джону сина Шона, заради якого Леннон на 5 років закинув музику. А Йоко в цей час збільшувала сімейний капітал і добилася того, що до 1980 року, який став останнім у житті засновника гурту «Бітлз», їхні статки наблизилися до150 мільйонів доларів. У житті Джона і Йоко – чимало божевільних вчинків. Але весь час вони повторювали: «Чому люди не вірять, коли ми говоримо, що просто кохаємо одне одного?»
     Джерело tochka.net


 

Telegram Channel