Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Переваги комбінованої клумби

Волинь-нова

Переваги комбінованої клумби

Досвідчені квітникарі вже давно переконалися, наскільки ефективно діє квітотерапія: адже це не тільки краса навколо нас, а ще й душевний спокій, гармонійний настрій, величезний «антистрес» і, як наслідок, фізичне здоров’я. Тож обирайте: пити пігулки і відвідувати лікувальні заклади чи витрачати свій час на створення та примноження квіткової краси.

 

 

   Світлана ГЕРЧЕНОВА
     
          8 років тому, коли вкладали бруківкою доріжки на подвір'ї, мені спало на думку залишити невеличкий клаптик землі в кутку для облаштування клумби. Після недовгого спротиву та вагань на сімейній нараді проект затвердили. І ось уже тривалий час не можу натішитися цим надбанням. Оскільки розташована клумба в самісінькому куті, то й назву отримала – кутова. Тільки їй завдячує наш звичайний подвірок особливим шармом, а буденний сірий шиферний паркан слугує чудовим тлом для рослинних композицій.
     Не один сезон на своїй клумбі я «малювала» щораз іншу картинку з рослин. Пробувала різні варіанти, експериментувала. Декілька років поспіль оформляла її однорічниками, вирощеними власноруч із розсади, та кімнатними рослинами, розмноженими шляхом живцювання. Такі квіткові картини створюють надзвичайно декоративний, яскравий та привабливий вигляд. 
     Та з плином часу віддала перевагу комбінованому засобу облаштування клумби, що має ряд беззаперечних вигод, головна з яких – рослинна композиція протягом усього року має гарний, ошатний вигляд, навіть взимку. А ще — вагомий аргумент для сучасних господинь — потребує набагато менше догляду, зусиль і часу.

 


     На мій погляд, вдалою ідеєю є комбінування кущів та багаторічних трав’янистих рослин, доповнюючи їх, за необхідності, привабливими однорічниками.
     Останні 2 роки головною окрасою кутової клумби є улюбленець нашої родини – кущ рокитника пурпурового, що неперевершено квітує у травні та зберігає сталий декоративний вигляд цілорічно разом із двома бересклетами по боках. Спірея японська біля підніжжя рокитника вже у квітні одягає на себе яскраво-зелені листочки, а з вересня поволі перефарбовує їх у жовто-червоний, та не поспішає оголити гілочки до пізньої осені. 
     Рослини, що не бояться невеличких морозів, – багаторічні вербейники декоративні. Компактні кущики поволі розростаються і не потребують щорічного розсаджування, протягом червня дарують нам своє гарячо-жовте цвітіння, а листячко з оригінальним забарвленням (поєднання білого, рожевого та блідо-зеленого кольорів) досить морозостійке. 
     Із квітня по травень з’являються на світ медуниця, гейхерела, папороть «Страусине перо» та декоративна хоста. І кожна з цих рослин має свій неповторний цвіт.

 

 

 

 

 

 

Із плином часу віддала перевагу комбінованому засобу облаштування клумби, що має ряд беззаперечних вигод, головна з яких – рослинна композиція протягом усього року має гарний, ошатний вигляд, навіть взимку.

 

 

     Влітку доповнила рослинну композицію однорічною бегонією. Вдячнішої квітки годі й шукати: невибаглива, рясно і безперервно квітує до перших приморозків. А для рубінового акценту висадила кімнатну «Ірезінє Хебста» у центрі клумби.
     Маленький секрет: папороть наприкінці літа втрачає свою красу, вишукані вайї набувають кольору іржі. Вихід простий: у серпні я під корінь їх зрізую, а зверху закладаю декоративними камінцями. Рослині така маніпуляція зовсім не шкодить, і клумба залишається надалі свіжою та привабливою.

 

 

 

 

 



  •      Отже, переваги облаштування комбінованої клумби:
      Упродовж року має привабливий вигляд. Не потребує при догляді багато зусиль і часу. Увесь сезон спостерігаємо динаміку розвитку та квітування.
    У кожну пору року клумба змінює свій вигляд, та незмінною залишається радість, втіха і задоволення від спілкування з рослинами, що тут оселилися. 
         
         Довідка: 
         Кутова клумба площею 1,5 кв.м розташована в північній частині двору. Сонячні промені рослини отримують у другій половині дня протягом 2 — 3 годин. Тож усім бажаючим облаштувати клумби у напівзатінених місцях мої поради щодо підбору рослин стануть у пригоді. 
         
         
         На фото: У Світлани Герченової із квітами любов взаємна.
          Фото із домашнього архіву.


  •  

 

 

 

 

Telegram Channel