Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Чи можна врятувати хости від слимаків без хімії

Волинь-нова

Чи можна врятувати хости від слимаків без хімії

«Кілька років тому приятелька подарувала кущик хости. Відтоді я закохалася у ці невибагливі й дуже красиві рослини, які до того ж прекрасно почуваються в тіні й не вимагають особливого догляду. ..      Та от прикрість: мої хости «полюбили» й слимаки і псують їхнє розкішне листя. Підкажіть, як без хімії боротися з цією напастю?»   Ангеліна ГУЛЮК      м. Луцьк.

 


 Валентина ХМЕЛЬОВСЬКА
     
     На жаль, слимакам «подобаються» не тільки хости, смакують їм і жоржини, гвоздики, петунії, не кажучи вже про капусту. Та позбутися їх без хімічних препаратів можна.
     Перший спосіб — добре полити рослини і розкласти довкола них стару кахельну плитку, залишивши між нею щілини. Слимаки приповзуть ночувати під плитки, а на світанку залишиться їх зібрати.
     Ще можна спалити яєчну шкаралупу, а отриманий порошок рівномірно розсипати там, де спостерігаються великі скупчення шкідників.
     Боротися зі слимаками можна і з допомогою кавової гущі. Її також треба розсипати у тих місцях, які найбільше облюбували слимаки. Якщо жодної такої точки не пропустити, то вдасться практично повністю вигнати їх зі своєї території. До речі, не люблять вони і звичайної кухонної солі, проте надмірне її використання може зашкодити якості грунту.


 



На жаль, слимакам «подобаються » не тільки хости, смакують їм і жоржини, гвоздики, петунії, не кажучи вже про капусту.



     Вельми оригінальний спосіб боротьби зі слимаками довелося побачити в Лондоні. Там господиня під кущами хости розкладала половинки помаранчів. От тільки не второпала: чи то англійські слимаки харчувалися тими апельсинами, чи їхній запах відлякував листогризів. Утім, це не наш, не український спосіб. Тут би дітям апельсинів купити...
     Якщо комусь відомі інші засоби боротьби з цими шкідниками — поділіться з читачами «Квіткової підкови». Будемо вдячні.


 


 

Telegram Channel