Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
Бройлери – не меблі. Їх потрібно доглядати

Волинь-нова

Бройлери – не меблі. Їх потрібно доглядати

Останнім часом навіть найконсервативніші господині купують курчат–бройлерів… Мовляв, і ростуть швидше, і м’яса на них більше. Кілька місяців погодували партію молодняку, зарубали і заповнили морозилку. Однак цього року багато селян нарікають, що бройлери масово гинуть. У чому причина такого явища, ми поцікавилися у ветфельдшера Ольги Мишко


Оксана КУЦИК


 


Інкубаторський молодняк взагалі делікатний, бо звик до постійного тепла і вентиляції. А у нас курчат приносять додому і «поселяють» у картонний ящик. Добре, якщо інфрачервону лампу почеплять для обігріву, – пояснює пані Ольга. – Через перепад температур та скупчення птиця найперше підхоплює респіраторні захворювання. До мене часто звертаються люди зі скаргами, що курчата «свистять». Це – наслідок неправильних умов утримання. Птицю треба годувати в клітках із сітки, тоді буде забезпечена вентиляція.


 


І ще одна порада: не варто купувати її у продавців, які погоджуються знизити ціну. Бо дешевше продають вибракуваний молодняк, який швидко хворіє і гине.




Часто молодняку птиці підмішують у корми кисле молоко, варені яйця, сир, кабачки, пшоно. Це все зайве. Найкраще – кукурудзяна і пшенична крупи, які вважаються збалансованою і повноцінною їжею.



 


 


— Як же захистити курчат від падежу?


 


Перші три дні неодмінно давати норфлоксацин – антибіотик широкого спектру дії. Дозування: 1 мл на 1 л води. Для точного співвідношення зручно користуватися медичним шприцом. Воду не обов’язково кип’ятити, однак вона має бути відстояною, кімнатної температури. Всі ліки курчатам дають зранку, перед годуванням. Розчини треба готувати щодня свіжі, щоб не застоювалися.


 


Наступні тиждень–два бажано підкріплювати вітамінами. Це може бути чиктонік, інтравіт. Вони покращать обмін речовин. Годувати у ці дні треба якісними комбікормами з кокцидіостатиком. Бажано ще додавати ампроліум і брованол (1 мл на 1 л води або 1 кг їжі). Рекомендую бройлерам у цей період препарати із селеном і кальцієм. Тоді молодняк не падає на ноги і має міцні кістки. Якщо в курчат опущені крила чи розлади шлунка, треба давати байкокс або солікокс.


 


Часто молодняку птиці підмішують у корми кисле молоко, варені яйця, сир, кабачки, пшоно. Це все зайве. Найкраще – кукурудзяна і пшенична крупи, які вважаються збалансованою і повноцінною їжею. Корисніше давати посічену зелень кропиви, люцерни, салату, цибулі. А от минулорічною картоплею, ще й пророщеною, годувати не варто. Це шкідливо. У нас вважають, що свиня чи курка все з’їсть. Але це не так. Корм має бути свіжим, без плісняви, адже ми годуємо птицю, щоб потім спожити самим. Як відомо, багато проблем зі здоров’ям — від неякісного харчування.


 


— А якщо курчата раптом почали падати на ноги?


 


Тоді їм бажано додавати до їжі кальцій і фосфор, які є в препаратах тимтил або ципрокол. І наостанок хочу порадити усім, хто планує цього літа купити молодняк птиці: спочатку добре подумайте, порадьтеся з тими, хто його вирощує. Бо це не меблі, які принесли в хату, поставили і все. Птицю потрібно регулярно оглядати — чи нема під крилами вошей, пухопероїдів, а на лапках – шкірних хвороб. Не економте — сучасні мазі і присипки швидко позбавлять вас від цих проблем.


 


— Як ветфельдшер, яку б птицю порадили вирощувати волинянам, щоб мати менше переживань і матеріальних витрат?


 


На Волині найкраще ростуть кури породи Тетра. У них добре м’ясо і яйця. Взагалі найпростіше і дешевше посадити вдома квочку, щоб вилупилося кілька домашніх курчат. Вони дзьобатимуть травичку, на сонечку отримають необхідну порцію вітаміну D, з’їдять черв’ячка. Так, м’ясо з них буде твердіше, але натуральне. Ще добре годуються індокачки. Вони стійкі до хвороб, самі сідають на яйця і висиджують молодняк. А каченята так швидко бігають, що їх не піймає ні кіт, ні собака. Якщо їм давати збалансовані крупи, ростуть, як на дріжджах. М’яса можна отримати до 2,5 — 3 кг з качки.


 


 


 

Telegram Channel