Курси НБУ $ 39.60 € 42.28

Коли квартиру можуть забрати за борги?

У редакцію зателефонувала Вікторія Коваль із Луцька, яку хвилює інформація про те, що в обласному центрі вперше в Україні суд відібрав 2–кімнатну квартиру у чоловіка, який має борг у 50 тисяч гривень за комунальні послуги. «Я теж не плачу вже кілька місяців, оскільки всі гроші йдуть на лікування мами. Заборгувала майже 8 тисяч гривень. Чи можуть у мене відібрати квартиру?» — запитує читачка


  Шановна пані Вікторіє! 
     
Надання житлово–комунальних послуг громадянам здійснюється на договірних засадах. Тож за наявності боргів організації, які надають послуги, можуть звертатись до суду, щоб стягнути кошти. Якщо ж грошей або інших цінностей у боржника недостатньо, судові виконавці можуть звертати стягнення і на нерухоме майно, тобто житло, земельну ділянку тощо. Таке право їм надає стаття 52 Закону України «Про виконавче провадження». Однак існують певні обмеження.
     
Звернення стягнення на єдине житло боржника не допускається, якщо сума, що підлягає стягненню за виконавчим провадженням, не перевищує десяти розмірів мінімальної заробітної плати. Зараз — це 14500 гривень. Тож забрати у вас квартиру за наявності боргу у 8 тисяч гривень не можна. Державний виконавець зобов'язаний вжити всіх заходів для виконання рішення за рахунок іншого майна боржника. При цьому ще раз наголошую, що звернення стягнення на будинок, квартиру, земельну ділянку, інше нерухоме майно фізичної особи проводиться лише у разі відсутності в боржника достатніх коштів чи рухомого майна. Наприклад, якщо у вас є автомобіль, то насамперед мають звернути стягнення на нього, а не на житло.


 

Telegram Channel