Курси НБУ $ 39.79 € 42.38

 Як довести державі, що… воював?

 «Братів Сашка та Дмитра забрали у зону АТО з перших днів. Вони не сховались, а пішли без жодного слова. Сашка 20 травня 2014 року прикомандирували до 128–ї гірничо–піхотної бригади. Він захищав Луганський аеропорт, був у Широкиному, Григорівці. Додому прийшов у серпні 2014 року. А коли довелось виробляти документи учасника бойових дій, не можна довести, що воював. Уже два рази надсилав документи, але їх повертали. Сашко зневірився, замкнувся у собі. Допоможіть, будь ласка».      Олександр ЗАЛІПА,       с. Здомишель Ратнівського району


Шановний пане Олександре!
     
Постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року № 413 затверджено «Порядок надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення».
     
Пункт 2 «Порядку» визначає, що статус учасника бойових дій надається:
     —
військовослужбовцям (резервістам, військовозобов’язаним) та працівникам Збройних сил, Національної гвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, інших правоохоронних органів та формувань, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи в районах антитерористичної операції у період її проведення;
     —
особам, які у складі добровольчих формувань брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення за умови, що в подальшому такі добровольчі формування були включені до складу Збройних сил, МВС, Національної поліції, Національної гвардії та інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів.
     
«Порядок» у п. 4 вказує, що підставою для надання особам статусу учасника бойових дій є: офіційні документи про безпосереднє залучення до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення (витяги з наказів керівника Антитерористичного центру при СБУ про залучення до проведення антитерористичної операції, директиви, розпорядження, посвідчення про відрядження, оперативні завдання, журнали бойових дій, бойові донесення, дислокації, книги нарядів, графіки несення служби, звіти, зведення, донесення, матеріали спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень).
     
Зазначені документи військовослужбовець може отримати, подавши відповідний рапорт своєму командиру або на адвокатський запит, поданий в його інтересах.
     
Крім того, для отримання статусу учасника бойових дій вашому сину необхідно отримати у своїй військовій частині довідку про безпосередню участь особи в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення і захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України.
     
Для отримання статусу учасника бойових дій особи мають подати на розгляд спеціальної комісії довідки за формою, що передбачена додатком 1 «Порядку» та перераховані вище офіційні документи про безпосереднє залучення до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення.
     
Згідно з п. 8 «Порядку», у разі неподання командиром (начальником) військової частини (органу, підрозділу) або іншим керівником установи, закладу до комісії документів, необхідних для надання статусу учасника бойових дій, особи, зазначені в абзацах другому і третьому пункту 2 цього «Порядку», можуть самостійно звернутися до відповідної комісії.
     
У разі відмови в наданні статусу учасника бойових дій питання про надання особі зазначеного статусу може повторно виноситися на розгляд комісії за рішенням керівника відповідного міністерства, іншого центрального органу виконавчої влади чи іншого державного органу. Також варто зазначити, що, відмовляючи у наданні статусу учасника бойових дій, комісія повинна вказати причини такої відмови.
     
Тому радимо вам детально вивчити причини відмови у наданні статусу учасника бойових дій, отримати якомога більше доказів того, що ваш син перебував у зоні АТО, довідку про безпосередню участь особи в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення і захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, та звернутись повторно до комісії для надання вашому сину статусу учасника бойових дій. Допомогти зробити це може юрист–фахівець.


 

Telegram Channel