Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
З хрестом і телескопом

Волинь-нова

З хрестом і телескопом

«Хто ближчий до неба: льотчик чи священик?» – таке запитання ми поставили настоятелю Свято-Михайлівського храму села Гута Ратнівського району Олександрові Ковальчуку. І неспроста, адже у нього незвичайне хобі: батюшка, який у дитинстві мріяв стати військовим льотчиком або космонавтом, і зараз активно спостерігає за зоряним небом та навіть проводить уроки астрономії для учнів місцевої школи (на фото)

    
     Олег ВИШАТА
     
     Ще не встигли ми переступити поріг хати отця Олександра, як він повів показувати найкоштовнішу річ у своїй оселі – чималенький телескоп. Відеооператор, який приїхав із нами, одразу охрестив прилад «поліським Хабблом».
     Якщо унікальними зйомками американського «Хаббла» користується світова наука, то «поліський Хаббл» служить науці у сільській глибинці. Разом зі священиком у телескоп розглядають зорі місцеві школярі. Олександр Ковальчук охоче ділиться знаннями з дітьми. На одному з таких уроків нам пощастило побувати.
     Цього разу священик–астроном розповідав про Сонце, тому заняття проходило вдень, а до телескопа приєднали спеціальний фільтр, що дає змогу розглядати світило без шкоди для зору. Для дітей це – корисна забавка. Адже слухати про відстань до Сонця, його температуру і спалахи за шкільною партою без спеціального обладнання, напевно, не так цікаво. Колись у дитинстві, розповідає отець Олександр, він самотужки сконструював телескоп із лінз для окулярів і навіть фотографував із його допомогою поверхню Місяця. Нині ж розділив ці захоплення: зорі – одне, фотографія – інше.



На наше запитання – «Хто ближче до неба: льотчик чи священик?» – каже, що в духовному плані і священик, і льотчик можуть піднятися на однакові висоти, якщо будуть хорошими людьми. Тобто, житимуть за Божими заповідями.




     У творенні світлин священик теж має певні досягнення. Принаймні, у фотоконкурсі нашої газети отець Олександр уже перемагав. Стіни його домашньої оселі – ніби виставка професійного майстра. Молодша донька священика восьмикласниця Ірина (старші діти навчаються у столичних університетах: Дмитро опановує фах архітектора–будівельника, Марія – сімейного лікаря) з усмішкою розповідає, що «тато часто любить «полювати» з фотоапаратом і за квіточками–комашками, і за односельчанами, і за нами, поки ми з мамою працюємо на полі із сапкою».
    


 Але мова знову заходить про зоряне небо. Ми говоримо про позаземні цивілізації. У цій темі, незважаючи на своє хобі, отець Олександр залишається консервативним: вірить, що життя на Землі – унікальне, спроби вчених знайти живі організми на інших планетах не будуть успішними. А на наше запитання – «Хто ближче до неба: льотчик чи священик?» – каже, що в духовному плані і священик, і льотчик можуть піднятися на однакові висоти, якщо будуть хорошими людьми. Тобто, житимуть за Божими заповідями.
     
  


   Довідка «Волині-нової»:
     «Хаббл» (Hubble) – величезний космічний телескоп–автоматична обсерваторія на орбіті навколо Землі, запущений у небо 1990 року (на фото). Названа на честь одного із найзнаменитіших астрономів ХХ століття американця Едвіна Хаббла.
     
     На фото: Батьки у Гуті задоволені, що урок астрономії для їхніх дітей веде священик.


 


 


 


 

Telegram Channel