Курси НБУ $ 39.79 € 42.38

Субсидії по-новому

Нещодавно набули чинності дві постанови Кабміну, які вносять суттєві зміни в надання пільг та допомоги на оплату комунальних послуг. Суть нововведень читачам роз’яснює Людмила Сірбіненко, заступник директора департаменту соціального захисту населення Волинської облдержадміністрації

 


     Оксана КУЦИК
     
     
БУЛА НОРМА 7 КУБОМЕТРІВ — ТЕПЕР 5,5
     
Постановою КМУ № 317 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2014 р. № 409» переглянуто соціальні нормативи споживання житлово–комунальних послуг для надання пільг і державної допомоги.
     Зауважу, що цьому передував детальний моніторинг реального споживання енергоносіїв отримувачами субсидій і пільг в опалювальний період 2015–2016 років. Він засвідчив: встановлена норма природного газу на опалення — 7 кубічних метрів на квадратний метр опалюваної площі на місяць в опалювальний період — була завищена. Середній показник його фактичного споживання не перевищував 5,3 кубічного метра, тому Кабінет Міністрів України встановив норму природного газу для опалення на рівні 5,5 кубічного метра за квадратний метр опалюваної площі.
     
     
ДОНАРАХУВАННЯ НА ГАЗОВУ ПЛИТУ — НЕЗАКОННІ
     
Ще одним важливим рішенням уряду є врегулювання питання щодо перерахунку вартості спожитого блакитного палива побутовим споживачам у разі відсутності приладів його обліку. Своїм рішенням від 27 квітня уряд визначив нові норми споживання природного газу, які діють з 1 лютого цього року.
     Це дасть змогу залагодити проблеми, що виникали внаслідок прийняття Вищим адміністративним судом України рішення від 28 січня 2016 року щодо скасування Постанови Кабінету Міністрів України № 237 від 29 квітня 2015 року про зниження нормативів споживання газу для домогосподарств без лічильників. На основі цього рішення газові та газорозподільчі служби з травня донарахували споживачам, які не мають лічильника, від 500 до 1000 гривень без жодних правових підстав. Зазначена постанова врегулювала цю проблему, вимоги сплати цих сум є незаконними.
     
     
АБО ПІЛЬГИ, АБО ДОПОМОГА НА ОПЛАТУ КОМУНПОСЛУГ
    
 За рішенням уряду з 1 травня 2016 року громадянам, які мають пільги на оплату житлово–комунальних послуг і отримують субсидію, відповідні пільги на період отримання субсидій не нараховуються.
     Зазначене жодним чином не призведе до погіршення соціального захисту населення, оскільки раніше розмір субсидії обчислювався з урахуванням пільг, а тепер — без їх урахування, лише залежно від доходу сім’ї. У разі призначення «нульової» субсидії, пільга на оплату житлово–комунальних послуг надаватиметься.
     У зв’язку з цим із травня поточного року органи соціального захисту області здійснили перерахунок діючих субсидій, розмір яких визначався з урахуванням пільг.
     Варто зауважити, що пільги в отримувачів житлових субсидій припиняють діяти автоматично. Однак, якщо родина хоче їх зберегти і відмовитися від субсидії, необхідно звертатись до органів соцзахисту з відповідною заявою.
     Ті домогосподарства, які не мають права на субсидію, але мають право на пільгу, будуть отримувати пільгу. Тим, кому належить субсидія, надаватиметься цей вид державної допомоги, якщо їм це більш вигідно.


 



Ті домогосподарства, які не мають права на субсидію, але мають право на пільгу, будуть отримувати пільгу. Тим, кому належить субсидія, надаватиметься цей вид державної допомоги, якщо їм це більш вигідно



 Також внесено зміни до порядку надання пільг, а саме: збільшено з 6 до 12 місяців період, на який визначається право осіб на отримання пільг (при цьому залишився незмінним термін, за який враховуються доходи, — 6 місяців, що передують місяцю, з якого визначається право). Перелік доходів, які враховуються при визначенні права особи на отримання пільг, доповнено допомогою по безробіттю та іншими виплатами, що здійснюються органами соціального страхування.
     
     
ЯКЩО ВДАЛОСЯ ЗАОЩАДИТИ
     
Постановою Кабінету Міністрів України від 27 квітня 2016 року № 319 врегульовано питання повернення залишків невикористаних сум субсидій на оплату опалення до державного бюджету після закінчення опалювального сезону організаціями — надавачами послуг. З метою стимулювання громадян до економного споживання частина невикористаної суми субсидії в еквіваленті вартості 100 кубометрів природного газу або в еквіваленті 150 кВт/год електроенергії (у разі використання цих джерел для індивідуального опалення) може зараховуватися як оплата послуг, у тому числі обов’язкової частки платежу домогосподарства, на наступні розрахункові періоди.
     
     
ВСЕ МОЖНА ОФОРМИТИ, НЕ ВИХОДЯЧИ З ДОМУ
     
Із 1 травня 2016 року передбачена можливість подання заяви і декларації для призначення державної допомоги на оплату комунальних послуг в електронному вигляді через інтернет. За наявності електронного цифрового підпису заяви приймаються з його застосуванням. У разі його відсутності заявникам протягом місяця необхідно звернутися до органів соціального захисту населення особисто та підписати надіслані документи.
     
     
КОМУ ПЕРЕРАХУНОК БУДЕ ЗДІЙСНЕНО АВТОМАТИЧНО?
    
 Субсидії на оплату житлово–комунальних послуг на новий період без повторного звернення буде розраховано для всіх домогосподарств, які користувалися цією соціальною виплатою. Відшкодування витрат на придбання твердого палива та скрапленого газу (готівкова субсидія) призначатиметься лише за зверненням громадян.
     
     
ЗВЕРТАЄТЕСЯ ВПЕРШЕ? НЕСІТЬ ЗАЯВУ І ДЕКЛАРАЦІЮ
     
Коли людина вперше звертається за державною підтримкою, вона подає лише два документи: заяву та декларацію. Всі інші документи, необхідні для її призначення, отримують спеціалісти органів соціального захисту населення, в тому числі й дані про доходи громадян — з органів Державної фіскальної служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування тощо шляхом запиту.
     При розрахунку розміру субсидії беруться доходи за попередній календарний рік. Так, якщо особа звернулася в липні 2016 року, то до розрахунку враховуються доходи з 1 січня до 31 грудня 2015 року.
     
     
ЯКИЙ ДОХІД БЕРУТЬ ДО УВАГИ: «ЧИСТИЙ» ЧИ «БРУДНИЙ»?
     
Ще з травня 2015 року для призначення субсидії сукупний дохід обчислюється, виходячи з нарахованих особам доходів за мінусом податку з доходів фізичних осіб. Оскільки цей податок є найбільшим у структурі утримань із заробітної плати, то дохід до розрахунку береться «чистим».


 

Telegram Channel