... А в томатний соус додайте цибулю!
Незважаючи на високі ціни, господині активно консервують овочеві салати та соуси. Всього потрошку – і вийшла порція. Адже взимку так приємно посмакувати заготовками власного приготування...
САЛАТ «ОВОЧЕВИЙ»
Потрібно: 3 кг зелених помідорів, 1 кг солодкого перцю, 1 кг моркви, 1 кг цибулі, 400 г олії, 100 г цукру, 100 г солі. Усі овочі нарізати півкільцями, посолити, поставити на ніч у холодне місце, накрити чистою тканиною. Вранці сік злити. Кип’ятити олію 5–10 хвилин, відтак залити нею овочі, не охолоджуючи, досипати цукор і все варити 30 хвилин. Викласти в банки й закрутити.
Взимку так приємно посмакувати заготовками власного приготування.
СОУС «ПІКАНТНИЙ»
Потрібно: 2 кг помідорів, 2 цибулини, 4 середні морквини, півсклянки цукру, 1 ст. л солі, 4 горошини духмяного перцю, 4 шт. гвоздики, 4 лаврові листки, півсклянки олії. Стиглі помідори, цибулю, моркву порізати й розварити в каструлі, протерти через сито. Цю масу уварювати до густини сметани, додати прянощі, цукор, сіль, олію, варити ще 15–20 хвилин. Соус гарячим розкласти у банки й стерилізувати півлітрові – 15 хв, літрові – 25.
МОРКВА КОНСЕРВОВАНА
На літрову банку треба кілька зубців часнику, зелень петрушки, 1 шт. гвоздики, 2 горошини духмяного перцю, 2 – чорного. Розсіл – 100 г солі на 4 літри води. Підготовлену моркву нарізати кружальцями або соломкою. На дно банки покласти часник, зелень і спеції. Потім по «плечики» викласти моркву, залити киплячим розсолом і пастеризувати близько години. Закатати.
АДЖИКА ПО-ДОМАШНЬОМУ
Потрібно: на 2 кг помідорів (соковитих і стиглих) – 250 г часнику, 1 великий стручок червоного гіркого перцю (свіжого) і 2 ст. л солі. Все змолоти на м’ясорубці і розкласти у банки. Закрити капроновими кришками і зберігати в холодильнику.