Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
«Дощі будуть рясні, проте вологи не вистачатиме. А восени чекайте аж на три бабиних літа!» (відео)

Волинь-нова

«Дощі будуть рясні, проте вологи не вистачатиме. А восени чекайте аж на три бабиних літа!» (відео)

Народний синоптик із Каменя-Каширського Володимир Деркач (на фото) запозичив і адаптував методику «телефонування у небесну канцелярію» колишнього журналіста «Волині'нової», відомого письменника Володимира Лиса, і вже десять років передбачає за нею погоду. Для цього від 25 грудня до 7 січня залишає домашні клопоти й увесь Божий день проводить на вулиці, спостерігає, занотовує. Його цікавить кожен подих природи в період від католицького до православного Різдва...

      Олег ВИШАТА
     
     …Нині, перебігаючи від тісної маршрутки до офісу, чимало містян природи просто не бачать і не чують. Звісно, грім серед ясного неба, буревій чи землетрус витягують нас із «пластмасового світу», але нена довго. А в «доінтернетівську» епоху українці без спілкування з природою ніяк не могли обійтися – від цього залежало майбутнє: можливість виростити хліб, прогодувати худобу, зігрітися взимку. От і Володимир Деркач навчився у свого діда Івана спостерігати за живим світом навколо. Дід був родом із Київщини, пережив голодомор, воював на фронтах Другої світової, повернувся з концтабору. Про те, як вдалося вижити, розповідав уже після проголошення незалежності. Як відомо, до останніх днів Союзу сотні тисяч, якщо не мільйони, українців мовчали про свою біду. А от із народними прикметами і повір’ямивнука знайомив змалку. Дідову науку Володимир Деркач згадав уже в старшому віці, а допомогла в цьому синоптична методика Володимира Лиса: спостереження за погодою між 25 грудня і 7 січня, що дають змогу спрогнозувати, яким буде рік. Спочатку про своє хобі розповів тільки родичам та сусідам, а як побачив, що прогнози збуваються, почав публікувати їх у районній і обласній пресі.


 



Дивує, коли хтось зі знайомих просить сказати, чи буде завтра дощ. Відповідаю: «Глянь в інтернеті, бо я передбачаю погоду на рік, а не на день.



     — Літо буде теплим, хоч розпочнеться із незначного похолодання, дощі періодично випадатимуть, але не затяжні, тому вологи не вистачатиме, – Володимир Деркач одразу відповідає на наше прохання передбачити погоду на 2016 рік. – Восени на нас чекає аж три бабиних літа. Зима прийде в другій половині грудня, сніг разом із подарунками принесе святий Миколай.
     Чоловік каже, що на спір погоду ніколи не передбачав, бо не вважає себе азартною людиною. Втім, має запал до синоптичної справи:
     – Інколи сам на себе серджусь, коли півкроку не вистачає до точного прогнозу, а в чорновику всі ознаки саме такої погоди, що бачу за вікном. Хоча дивує, коли хтось зі знайомих просить сказати, чи буде завтра дощ. Відповідаю: «Глянь в інтернеті, бо я передбачаю погоду на рік, а не на день», – усміхається народний синоптик.
     А ще Володимир Деркач мріє по спостерігати за погодою не тільки в рідному Камені–Каширському, а й в інших регіонах України, щоб перевіри ти, чи скрізь прогнози збуваються за методикою, якою користується.
     
     ПРОГНОЗ ПОГОДИ НА 2016 РІК ВІД НАРОДНОГО СИНОПТИКА ВОЛОДИМИРА ДЕРКАЧА
     
     ЛІТО
     Червень
     Перший місяць буде теплим, хоча у першій декаді можливі нічні похолодання. Погода суттєво не зміниться до третьої десятиденки. У другій декаді можливі короткочасні, але дуже рясні дощі. У двадцятих числах також чекаємо на два–три до щових дні.
     Липень
     Загалом місяць буде теплим і погожим. На межі кожної декади можливі дощі, між другою і третьою температура знизиться й опади будуть доволі холодними. Ближче до середини третьої десятиденки прийдуть ясні, хоч і прохолодні дні.
     Серпень
     На початку останнього місяця знову повернеться справжня літня погода. Перша декада буде дуже теплою. Трохи знизиться температура у другій десятиденці. Кінець другої – початок третьої декади пройде під знаком похолодання і не дуже рясних дощів. Тепло повернеться наприкінці місяця.
     
     ОСІНЬ
     Вересень
     Місяць розпочнеться з незначних опадів, що потрохи на ростатимуть до кінця першої декади. Як для осені збережуться досить високі температурні показники. На межі першої і другої декад чекаємо на 2–3 ясних дні. Далі про себе нагадають такзвані жидівські кучки, коли сонячна погода змінюватиметься дощем покілька разів на день, водночас буде досить тепло. Третя декада принесе перше бабине літо, що триватиме до кінця місяця або й далі.
     Жовтень
     Початок буде теплим і погожим, як для другого місяця осені – це справді комфортна погода. На початку другої декади пройдуть дощі і навіть можливі нічні заморозки. На межі другої і третьої десятиденок наступить друге бабине літо. Хоча
     температура буде трохи нижчою, ніж на початку місяця.
     Листопад
     Перші два–три дні місяця дощитиме, хоча далі, до кінця першої декади, опадів не очікується. Втім, температурні показники будуть доволі низькими. Друга декада розпочнеться з потепління, вона принесе третє бабине літо, що триватиме майже до її кінця. Далі на межі декад очікуються незначні опади, сильніші дощі пройдуть усередині третьої декади. Решта днів місяця мають бути сонячними.
     
     ЗИМА
     Грудень
     Перші дні місяця не будуть надто холодними, але з середини першої десятиденки температура знизиться. На початку другої декади ще будуть дощі, а от «білих мух» чекаємо після Миколая. Снігові опади різної інтенсивності йтимуть до кінця місяця. Температура повітря коливатиметься у межах нульової позначки, втім до Нового року дещо знизиться.



 


 

Telegram Channel