Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
У червні можна було... ліпити сніжки

Волинь-нова

У червні можна було... ліпити сніжки

Такого граду, як позавчора, у Луцьку давно не бачили

        Марина ЛУГОВА
     
     Він був дуже потужний і до того ж довго «атакував» обласний центр. Тож місцями на вулицях стало геть біло — ніби пішов сніг. Дехто з користувачів соціальних мереж, виставляючи фото, для наочності позував, зліпивши сніжку або набравши у пригорщі граду (на фото)
     
     Напередодні синоптики прогнозували, що вдень буде дощ, а на вечір навіть збереться гроза. Але такого явища не передбачали. Завідувач сектору метеопрогнозів Волинського гідрометцентру Валентина Набока з цього приводу вчора у телефонній розмові розповіла:
     — 9 червня Волинь хвилями перетинав холодний атмосферний фронт. Над нашою областю утворився локальний циклон, який спричинив сильну грозу, град. Був шквальний поривчастий вітер. Наша станція зафіксувала його швидкість 17 метрів за секунду, але, очевидно, подекуди він був і до 20 метрів.
     Уже о 12–й годині дня, за спостереженнями синоптиків, розвивалися грозові осередки, але було важко визначити, чим вони «розродяться» — обрушаться на голову зливою чи градом. Цього разу впав град. Зазвичай, це миттєве явище, але природа і тут внесла свої корективи — град падав більше 10 хвилин. Він не встигав танути і ще довго лежав.



 



Цього разу впав град. Зазвичай, це миттєве явище, але природа і тут внесла свої корективи — град падав більше 10 хвилин. Він не встигав танути і ще довго лежав.



     Стихія охопила Луцьк і деякі села Луцького району. В обласному центрі, на жаль, про свою незадовільну якість нагадала зливна каналізація. Це відчули особливо ті, хто був за кермом транспортних засобів і опинився буквально у воді. Зокрема, на проспекті Відродження (біля Луцької міської клінічної лікарні), у Привокзальному районі розлилися «озера».
     Як бачимо, червень почався незвичайними сюрпризами — то злива, то заморозки, то град. А що чекає в подальшому? Як повідомила Валентина Набока, нестабільна погода захопить і наступний тиждень: температура повітря буде 14 — 19 градусів, а потепліє ближче до вихідних.



     
     Фото Ганни СТУЛЬСЬКОЇ.


 


 

Telegram Channel