Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
На Маневиччині знайшли останки польських легіонерів

Волинь-нова

На Маневиччині знайшли останки польських легіонерів

У 1915 році біля села Кукли Маневицького району Волинської області тривали запеклі бої між російською та австрійською арміями. У Куклах загинуло до 50 польських легіонерів у складі австрійської армії.

 


У 1930-х роках частину з них ексгумували і перепоховали. Проте 21 легіонер (імена їхні відомі) так і залишилися на Волині, повідомляє прес-центр ДП «Волинські старожитності». З часом навколо могили легіонерів виросло місцеве кладовище. В радянський час поховання поляків було свідомо забуте. Ніяких хрестів чи насипів не залишилося. Більше 10 років шукав могили земляків Ярослав Гурецкий і лише цього року польські дослідники спільно з українськими пошуковцями виявили місце поховання столітньої давнини.



Останки солдатів виявлено під час роботи експедиції Волинського краєзнавчого музею, ДП «Волинські старожитності», Маневицького краєзнавчого музею та громадської організації «Центр діалогу «Костюхнівка».



Участь в роботах взяли археологи Олексій Златогорський, Михайло Вашета, Тарас Верба, Андрій Трофімук, професор Анджей Кола, доктор Домініка Сємінська, Адам Кучинські, Мечіслав Гура та директор Маневицького музею Петро Хомич. Усього 24 дослідники, в тому числі семеро школярів-харцерів з Лодзя. Експедиція тривала з 1 по 15 серпня під егідою Всеукраїнського громадського об’єднання «Союз «Народна Пам’ять», за підтримки Генерального консульства Республіки Польща у місті Луцьку та органів місцевої влади.



Під час дослідження виявлено три братські могили з останками 21 легіонера. Біля похованих виявлено залишки мундира, військового взуття, ґудзики від мундирів, патрони від гвинтівки Манліхера. Всі легіонери загинули у боях під Куклами у жовтні 1915 року. Оскільки братські могили розташовані на дійсному кладовищі, то ексгумація останків не проводилась. Після завершення робіт могили були засипані, територія прибрана. З часом на цьому місці постане пам’ятник загиблим.


Експедиція також працювала у селах Костюхнівка та Яблунька Маневицького району, де за архівними даними також повинні бути поховання польських легіонерів. У Яблуньці таке поховання було виявлено. Роботи на ньому заплановано провести у 2017 році.


 


 

Telegram Channel