Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

Перевидали перший український комікс

Тираж становить усього 150 примірників!

 


Перевидали книжку «Чорнокнижник з Чорногори» вперше вийшла друком у 1921 році у львівському видавництві «Світ дитини». Про це повідомляє Бібліотека українського мистецтва.



Віршована поема написана Ярославом Вільшенко, справжнє ім`я якого - Антін Лотоцький. У книзі 72 сторінки, ілюстрації до кожної з яких виконав Антін Манастирський (1878-1969). Здебільшого на картинках зображено саме те, про що йдеться у тексті на цій же сторінці. Ілюстрація та поетичне слово становлять гармонійну єдність.



Більше того: «Чорнокнижника з Чорногори» можна вважати першим українським коміксом.



Форма як для коміксу не класична, але суть — оповідь у картинках — зберігається.



Твір оповідає про магію, відьом, перетворення людей на тварин та інші надприродні явища. Але несподівано мораль «Чорнокнижника з Чорногори» стає патріотичним закликом, і на фінальних сторінках Манастирський зображує пластунів. Це одразу ж переносить читача з атмосфери казки в сувору реальність України 1921 року.


Антін Манастирський — один з найкращих, але при цьому один з найменш знаних українських художників. Він однаково плідно працював у різних жанрах - історичному живописі, портреті, пейзажі, ілюстрації. Саме графіка супроводжувала усе життя художника.



Особливо багато Манастирський як ілюстратор працював у 1920-1930-х роках. Майже половину всіх книжок, що випускалися в популярній серії «Дитяча бібліотека» у Львові, оформлював він. У ці ж роки художник створює (часто у співавторстві з Оленою Кульчицькою, Петром Андрусевим, Осипом Куриласом, Едвардом Козаком) ілюстрації до багатьох видань шкільних абеток - українських, білоруських, польских, а також до різних читанок, хрестоматій, підручників історії, природознавства тощо. Багато поколінь здобувало першу уяву про довкілля з малюнків Манастирського. Художник відчував перед своїми читачами велику відповідальність і тому ставився до праці над ілюструванням книжок для дітей з особливою увагою.



Книжкові ілюстрації Манастирський виконував переважно в техніці штрихового малюнка пером і тушшю.


Перевидання книги «Чорнокнижник з Чорногори» 2016 року доповнене передмовою. Наклад 150 примірників. Видання здійснене спільно "Бібліотекою українського мистецтва" та Видавцем Савчук О. О.


Придбати книгу можна у крамничці Бібліотеки українського мистецтва.


 

Telegram Channel