Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Своєю піцою вразив... італійців

Волинь-нова

Своєю піцою вразив... італійців

Уродженець Іваничів Андрій Злотко у древньому Римі зарекомендував себе відмінним майстром з приготування цієї страви

Алла ЛІСОВА


Його піцерія «Мастро-піца» розташована у престижному районі Рима — між вокзалом та університетом. У закладі, де пригощають італійською випічкою за традиційними та зовсім новими рецептами, завжди людно. З перших днів діяльності у 2013 році ця піцерія завоювала постійних клієнтів. Відгуки найкращі: італійці кажуть, що піца українця Андрія дуже смачна, тому що справжня. Хоча вона трохи дорожча, ніж у звичайних італійських ресторанчиках.



На запитання, в чому секрет особливого смаку їхньої страви, Андрій відповідає: «Все просто: щоб піца була доброю, треба взяти борошно найвищого гатунку і якісну оливкову олію».



Хлопець приїхав у столицю Італії, де вже проживала мама, у 2002 році, відразу після успішного закінчення школи в Іваничах. Власне, відтоді й почав навчатися на піцайоло (так називають тих, хто вручну робить піцу). Починав учнем у невеличких закладах, а вже за півроку йому пощастило — потрапив до знаменитого професіонала з виготовлення піци Лауро Перно. Іноземці дивувалися, як Андрій все швидко вловлював. І результат не забарився. У 2010-му він переміг на італійському абсолютному чемпіонаті з піци у номінації «Рizza Аlla pala» — виду піци, яка печеться у печі без бляшки. Андрій найкраще з-поміж усіх піцайол упорався з її приготуванням. Для нього це стало справжньою несподіванкою, бо особливо не готувався до конкурсу — друзі порадили взяти участь у ньому. До слова, «переможну» піцу Андрія Злотка на італійському чемпіонаті навіть назвали на його честь «Andrea».


А через три роки збулася мрія Злотків (Андрій працював уже зі своєю дружиною — землячкою Яною) — вони відкрили власну піцерію. І хоч нелегко дається бізнес за кордоном — працюють по сім днів на тиждень без перепочинку, але втішаються, що їхній заклад користується популярністю серед відвідувачів. Вони створили навіть конкуренцію для інших, отож тепер італійські колеги почали думати, чим привабити відвідувачів.


На запитання, в чому секрет особливого смаку їхньої страви, Андрій відповідає: «Все просто: щоб піца була доброю, треба взяти борошно найвищого гатунку і якісну оливкову олію». А щодо «наповнення», то Андрієві завжди подобалося імпровізувати, він і конкурс виграв, використавши незвичні інгредієнти. А якось вигадав піцу з моцарелою, лососем та лимонами, яка схожа на українські бутерброди.


Наразі Злотки орендують невеличке приміщення. Андрій — головний на кухні, цю важливу ділянку роботи нікому не довіряє. Його дружина Яна — відповідальна за сервіс. Тобто, у них справжній сімейний бізнес, та ще й кілька робочих місць для молоді створили. Тепер чекають, щоб підросли синочки Крістіан та Даніель, сподіваються мати від них допомогу.



Андрій чаклує над черговим шедевром.


Кілька років тому у внука гостювала бабуся Лідія Петрівна, скуштувала там їхню смакоту. Тепер для своїх рідних за бажанням може й у Іваничах подібну приготувати. Гордиться племінниками й тьотя Мирослава, від якої довелося почути найкращі відгуки про рідних «італійців». Каже, що мріє також побувати в романтичній Італії, куди поки що не відпускають нагальні справи. А ще — вони завжди чекають в гості Андрія, Яну з їхніми славними хлопчиками, однак їм зараз теж не так просто вирватися в Україну. Але про свою батьківщину ніколи не забувають. Слідкують за подіями, які тут відбуваються, вболівають за тих, кому доводиться воювати. А ще — нерідко виступають і в ролі меценатів, допомагають фінансово дітям, які потребують коштів на лікування. Найчастіше спілкуються зі своїми родичами та друзями по скайпу.



Із сім’єю — найбільш приємно і затишно.


У подружжя були наміри відкрити піцерію в Києві, та це, як виявилося, дуже дорого. Отож планують і далі працювати в Римі. У діючому зараз закладі хочуть закінчити оформлення внутрішнього інтер’єру, підібрати кваліфікований персонал. Можна вже подумати й про рекламу, створити власний сайт. У подальших планах наших заробітчан-підприємців — відкрити мережу закладів «Мастро–піца», а також — школу з приготування італійської національної страви, де всім охочим передаватиме своє вміння іваничівець Андрій Злотко. Якщо серед них будуть українці — неабияк порадіє. Спілкування зі своїми завжди гріє душу, додає оптимізму й натхнення.


 

Telegram Channel