Курси НБУ $ 39.60 € 42.28

Вас може не існувати, бо в Україні є «таємні в’язниці» СБУ

У сьогодні опублікованій доповіді правозахисників «Amnesty International і Human Rights Watch» йдеться, що нещодавно з такої підпільної тюрми було звільнено 13 людей

Вони вийшли на волю після того, як 21 липня правозахисники опублікували доповідь «Вас не існує: Свавільні затримання, насильницькі зникнення і тортури на Сході України» про те, що українська влада і сепаратисти застосовують тортури і незаконно утримують людей під вартою.


Перед публікацією звіту «Amnesty International і Human Rights Watch» зустрілися з головним військовим прокурором Анатолієм Матіосом та передали йому список з 16 осіб, які перебувають в «таємних в’язницях» у Харкові.



Правозахисники стверджують, що в «таємних в’язницях» СБУ на цей момент знаходяться, як мінімум, ще 5 чоловік.



У звіті говориться, що шість чоловік були звільнені 25 липня, ще семеро людей, в тому числі одна жінка – 2 серпня. 12 з цих звільнених були в списку, який правозахисники передали Матіосу.


Правозахисникам вдалося поспілкуватися з п’ятьма із звільнених. Троє з них – Микола Вакарук, Віктор Ашихін і Дмитро Корольов заявили, що мають намір домагатися справедливості. Ще двоє побажали залишитися невідомими через страх репресій проти них та їхніх сімей, повідомляє «Українська правда».


Правозахисники стверджують, що в «таємних в’язницях» СБУ на цей момент знаходяться, як мінімум, ще 5 чоловік. Двоє з них є громадянами Росії, ще двоє – українці, котрі живуть в Харкові. П’ята людина нібито страждає на психічне захворювання.


 


 


 

Telegram Channel